Tweede Kamer valt over weigering van chef-groen
Minister Cramer van Milieu heeft gisteren in de Tweede Kamer voor opschudding gezorgd omdat ze weigerde antwoord te geven op vragen over groene stroom.
Het lijkt allemaal niet zo ingewikkeld. CDA-Kamerlid Hessels wil weten wat er waar is van een bericht dat De Telegraaf gisteren groots bracht, namelijk dat Nederlanders die groene stroom kopen, worden opgelicht. Om de onrust te bedwingen, moet de regering dit soort berichten direct ontkrachten, vindt Hessels. Zij roept minister Van der Hoeven van Economische Zaken, die gaat over de energiesector, tijdens het mondelinge vragenuur ter verantwoording.Maar de minister van EZ kan niet: ze is in Hamburg. Staatssecretaris Heemskerk van EZ kan ook niet: hij moet in de Eerste Kamer een debat bijwonen. Het is gebruikelijk dat in dergelijke gevallen een minister opdraaft van wie het beleidsterrein dicht ligt bij de bewindspersoon die verhinderd is. Vandaar dat minister Cramer was gevraagd. Groene stroom heeft immers alles met milieu te maken.
Tot verbazing van de Kamer antwoordt Cramer niet op de vragen van Hessels: „Dat ligt niet op mijn terrein en ik ga daarom niet op uw vragen in.”
„Wat zullen we nou hebben?” roept Hessels, „de vragen gaat toch over duurzaamheid en dat moet toch een kolfje naar de hand van de minister van Milieu zijn?”
„Zo werkt het niet in het vragenuur”, zo stelt Samsom, PvdA-Kamerlid en partijgenoot van de minister. „Ik zit met verbijstering te luisteren”, zegt VVD-Kamerlid Neppérus. GroenLinks-Kamerlid Van Gent vindt dat Cramer de Kamer schoffeert en eist een spoeddebat. Ze krijgt daarvoor onmiddellijk steun van andere fracties.
Cramer biedt vervolgens nog aan alle vragen van de Kamer voor het eind van de week schriftelijk te beantwoorden, maar dat mag niet meer baten. Aan het eind van het debatje komt Cramer de Kamer nog een stapje tegemoet door toch kort inhoudelijk op de vragen in te gaan: „Consumenten worden niet opgelicht, het bericht in De Telegraaf is onjuist.” Maar voor de Kamer hoeft het niet meer. Die wil een afzonderlijk debat over de kwestie. Dat zou vanmiddag reeds plaatsvinden.
D66-Kamerlid Van der Ham weet hoe het allemaal komt. „Deze minister is geen chef-groen, maar een chef-groentje”, zo luidt zijn uitsmijter.