Politiek

Linkse fractie Rotterdam wil partnerschap met Gaza

Het voorstel van een aantal linkse politici om Gaza tot zusterstad van Rotterdam te bombarderen, leidt tot een storm van kritiek. Tijdens een bijeenkomst van de initiatiefnemers vanavond zullen tegenstanders aanwezig zijn om tegen het plan te protesteren.

Regioredactie
23 September 2008 15:06Gewijzigd op 14 November 2020 06:25

Gemeenteraadsleden van de Socialistische Partij (SP), GroenLinks en de PvdA willen met een jumelage (stedenband) de inwoners van de Gazastrook, het bolwerk van de Palestijnse terreurbeweging Hamas, steunen. „De Gazastrook in Palestina telt ruim 1,3 miljoen inwoners, ongeveer evenveel als de regio Rijnmond. Gaza heeft ook een vergelijkbaar oppervlak. Gaza verkeert echter in een onvergelijkbare positie”, stelt de SP. „De gevolgen van een jarenlange oorlogssituatie zijn overal zichtbaar. Daarom willen wij dat Gaza zusterstad wordt van Rotterdam. Zodat de gemeente Rotterdam én de Rotterdammers zelf de mensen in Gaza kunnen helpen.”Vanavond wordt naar aanleiding van het manifest ”Doorbreek de Stilte”, waarin een aantal PvdA’ers hun partij oproepen de Palestijnse zaak krachtiger te ondersteunen, een bijeenkomst gehouden waarmee de drie partijen „de laatste fase inluiden van de actie om Rotterdam zusterstad te maken van Gaza.” Op 13 november wordt een petitie bij de gemeente ingediend waarvoor momenteel handtekeningen worden verzameld.

Israël moet volgens de partijen worden „gedwongen hun bezettingspolitiek te verlaten.”Tot de groep PvdA’ers behoren oud-minister d’Ancona, oud-senator Jurgens en T. Berman, die zich eind vorige week kandidaat stelde voor het PvdA-lijsttrekkerschap bij de Europarlementsverkiezingen. Drie jaar geleden richtten enkele vooraanstaande Rotterdamse PvdA’ers, onder wie de afdelingsvoorzitter en de fractievoorzitter, het platform ”Palestina en de PvdA-Rotterdam” op om de PvdA ertoe te bewegen een krachtiger standpunt jegens Israël in te nemen, waarbij het afkondigen van een boycot niet zou moeten worden uitgesloten.

PvdA, SP en GroenLinks hebben samen een nipte meerderheid binnen de 45 zetels tellende raad. Naar verluidt is de PvdA, met achttien leden de grootste fractie, echter verdeeld over het voorstel.

De Gazastrook staat bekend als ”Hamasistan” sinds de machtsovername door de radicaal-islamitische beweging Hamas, die uit is op de vernietiging van Israël. Hamas is door de Europese Unie en de VS op de zwarte lijst van terroristische organisaties geplaatst.

Het plan om Rotterdam een stedenband met Gaza te laten aangaan leverde vanmorgen op de website van De Telegraaf een stroom van verontwaardigde reacties op. „Goed idee! En ook graag Iran en Noord-Korea er nog bij. Mogen deze politici gelijk op studietrip voor een cursus martelingen, onderdrukking en haat. Die linksmensen hebben echt het hart op de juiste plaats”, schreef iemand cynisch. Een ander herinnerde aan de Tweede Wereldoorlog: „De linkse proleten zijn het spoor van de jodentreinen bijster, schandalig.”

Staatsgreep
Directeur drs. R. M. Nafthaniel van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt het voorstel van de linkse partijen „zeer ongepast.” Hij wijst erop dat het aangaan van een stedenband betekent dat de bestuurders elkaar over en weer zullen bezoeken. „Hulp aan de bevolking is een goede zaak, maar een stedenband met een terroristische organisatie die door een staatsgreep aan de macht is gekomen, zou ondenkbaar moeten zijn. Hamas is anti-westers en antisemitisch. Het is voortdurend bezig de mensenrechten te schenden: Fatah-aanhangers worden zomaar opgesloten, christelijke eigendommen -onder meer een boekhandel- verwoest, christenen bedreigd zodat ze zich nauwelijks durven te laten horen, terwijl Hamas ook raketten op Israël afvuurt of in elk geval toestaat dat dat gebeurt.

Met zo’n regime zou je als democratische partijen geen band moeten willen hebben. De initiatiefnemers zijn verblind door het gevoel dat je hier met een underdog, een verdrukte partij, te maken zou hebben. Als SP, GL en PvdA mededogen willen tonen, moeten ze wel de goede partner kiezen. De bevolking is er niet alleen slachtoffer van oorlogsgeweld, maar ook van het totalitaire regime dat door een staatsgreep de macht overgenomen heeft.

Naast principiële gelden overigens ook praktische aspecten: Rotterdam haalt zich als havenstad veel problemen in het vrachtvervoer op de hals als het een band aangaat met een groepering die op de anti-terreurlijsten van Europa en Amerika staat.”

Nafthaniel is een voorstel tot een dergelijke relatie met Hamas in Nederland nog niet eerder tegengekomen. „Er zijn wel enkele gemeenten die contact hebben met Ramallah, maar dat is niet met het Hamasregime. Ik hoop dan dat er een driehoeksband ontstaat waarbij ook een Israëlische stad betrokken is, zodat de dialoog bevorderd wordt.”

Een groep jongeren van het CIDI is vanavond tijdens de bijeenkomst van de linkse partijen met pamfletten aanwezig om tegen het plan te protesteren.

Electorale redenen
Ook fractieleider R. Sorensen van Leefbaar Rotterdam, met 14 zetels de tweede partij in de raad, wijst het plan van de hand. „We zijn er faliekant op tegen. De linkse fracties proberen onder het mom van humanitaire hulp steun te betuigen aan de terroristen in Gaza. Wij willen alleen een zusterband met een stad aangaan als die op democratische wijze geregeerd wordt. Dat is met Gaza absoluut niet het geval. We vinden het ook belangrijk dat Rotterdam al een historische band heeft met een zusterstad. Er zijn dan nog genoeg steden die eerder in aanmerking komen. Verder: Gaza heeft niet eens een haven, dus in die zin hebben we ook niets met de stad gemeen.”

Volgens Sorensen ondersteunt de PvdA het plan om electorale redenen. „Er wonen veel Turken en Marokkanen in Rotterdam. Hun zal dit thema wel aanspreken. Wanneer onze fractie hier commentaar op heeft, worden we door PvdA, SP en Groen Links uitgescholden voor fascisten. Dat zullen we nu ook wel weer meemaken. Het is altijd hetzelfde in linkse kringen. Wanneer besloten wordt dat Gaza een zusterstad wordt, zullen wij dat bij de volgende verkiezingen, wanneer wij de grootste partij zijn, weer terugdraaien.”

De PVV-fractie in de Tweede Kamer stelde vanmorgen in vragen aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken „dat het misdadig zou zijn wanneer de gemeente Rotterdam zich in een vriendschapsband zou associëren met Gaza.” De fractie vraagt Verhagen „dit links-criminele voornemen te verhinderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer