Buitenland

Yad Vashem eert Nederlander Henk Drogt

Het Holocaust Instituut Yad Vashem in Jeruzalem heeft maandag postuum de Nederlander Henk Drogt de titel verleend van Rechtvaardige onder de Volkeren. Drogt maakte deel uit van een groep twaalf marechaussees in Groningen die weigerden Joden te arresteren. Hij werd op 14 april 1944 geëxecuteerd.

Alfred Muller
23 September 2008 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 06:25
BRINK ...heeft vader nooit gezien... Foto Yad Vashem
BRINK ...heeft vader nooit gezien... Foto Yad Vashem

De zoon van Henk Drogt, Henk Brink, nam de medaille en het certificaat namens zijn vader aan. Brink, die maandag 65 werd, wees erop dat hij dankbaar was voor het besluit van Yad Vashem zijn vader te eren en dat dat een sterk signaal is dat Israël zijn vrienden niet vergeet.Bij de ceremonie waren ook de Nederlandse ambassadeur in Israël, Michiel den Hond, en de El Alpiloot Mark Bergman aanwezig, die Yad Vashem heeft gewezen op de rol die Drogt speelde bij het verzet.

Yad Vashem had op 1 januari 2008 22.216 personen geëerd met de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren, onder wie 4863 Nederlanders. De instelling heeft onder meer als taak niet-Joden te eren die hun leven riskeerden om Joden te redden van de nazivervolging.

Op 9 maart 1943 kreeg de marechaussee in Grootegast opdracht de Joden die zich nog in hun regio bevonden te arresteren en hen naar het station van Groningen te brengen. De agenten weigerden en hun superieuren oefenden zware druk op hen uit. Toen ze bij hun verzet bleven, werden ze opgepakt en naar Vught gezonden. In 1988 verstrekte Yad Vashem al de onderscheiding van rechtvaardige aan alle leden van deze groep.

Drogt echter wist voor zijn arrestatie te ontsnappen. Hij sloot zich aan bij het verzet en hielp onder andere neergeschoten piloten over de grens naar België te smokkelen en Joden onder te duiken. Begin augustus 1943 werd hij gevangengenomen. Een dag voor zijn executie schreef hij aan zijn familie dat hij en een aantal vrienden ter dood waren veroordeeld en dat het verschrikkelijk was dat zij op deze wijze moesten scheiden van allen die hen dierbaar zijn. Het dodenboek in de gevangenis Oranjehotel in Scheveningen vermeldt de woorden: „Politieman, weigerde Joden te arresteren.”

De El Alpiloot Mark Bergman ontmoette Henk Brink in Zuid-Afrika. Bergman hoorde zijn verhaal en richtte zich tot Yad Vashem, waar een dossier werd geopend. Na onderzoek in diverse archieven kon de geschiedenis van politieman Drogt worden gereconstrueerd.

Drogt was 23 toen hij werd gearresteerd en 24 toen hij werd geëxecuteerd. Hij was van plan met zijn vriendin te trouwen, die in verwachting was van een zoon die hij nooit heeft gezien.

Irena Steinfeldt, de directeur van het Rechtvaardige onder de Volkerenprogramma, wees erop dat de deelname van de lokale politie en andere burgerlijke instellingen cruciaal was voor de nazi’s om de Holocaust te kunnen uitvoeren. Er zijn slechts zeer weinig gevallen bekend van openlijk verzet tegen de orders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer