Media vergroten problemen Goudse wijk Oosterwei uit
De beeldvorming in de media over de Goudse wijk Oosterwei is zeer eenzijdig, betoogt A. W. L. de Wit. De media-aandacht voor de problemen met Marokkaanse jongeren heeft afbreuk gedaan aan de positieve ontwikkelingen die er in de wijk te zien waren.
Het is goed om na alle media-aandacht voor Gouda-Oosterwei een korte reconstructie van de feiten te schetsen. Eén ding is in ieder geval wel duidelijk geworden in het Goudse: de media kunnen een stad maken of breken.Nadat de zondagseditie (helaas) van De Telegraaf anderhalve week geleden meldde dat Connexxion een deel van buslijn 3 (door de wijk Oosterwei) tijdelijk zou opheffen, sloeg de mediagekte in Gouda onmiddellijk toe, met alle nare gevolgen van dien. Een buschauffeur werd inderdaad die afgelopen week ’s ochtends vroeg bedreigd met een mes en in zijn bus beroofd. Overigens niet in de wijk Oosterwei, maar in Goverwelle.
Volstrekt ontoelaatbaar natuurlijk. Dit incident past in het trieste rijtje van problemen rond ambulances in Amsterdam en het instellen van een samenscholingsverbod in Ede. Het zoveelste voorbeeld van overlast door Marokkaans-Nederlandse jeugd.
Er is iets grondig mis in dit land, dat moge duidelijk zijn. Den Haag, geef een stad(je) als Gouda met grootstedelijke problematiek dan ook de middelen in gelden en menskracht om de zaken bij de wortel adequaat aan te pakken. Juridische maatregelen als een wetswijziging om snelrecht effectief in te zetten kunnen hierbij echt helpen.
Ondertussen riep een fors gedeelte van de media Gouda uit tot een stad waarin de relschoppers de baas zouden zijn en de politie slechts het nakijken zou hebben. Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer haalde een aantal politici de Goudse problemen aan, waarbij sommigen ze flink aandikten. De toon was gezet.
Gouda zit inmiddels met de brokken en sommige critici spreken al over Oosterwei als de 41e probleemwijk van minister Vogelaar. En we waren juist zo goed op weg in deze wijk, waar behoorlijke problemen waren - en nog zijn, dat moeten we niet verdoezelen of wegpoetsen. Het laatste jaar liet een afname zien van incidentcijfers (waaronder woninginbraak, autokraak, jongerenoverlast, straatroof, diefstal en vernieling) met 30 procent.
Ook dat is Oosterwei. De inspanning van jongerenwerkers, Marokkaanse buurtvaders in samenwerking met politie en gemeente, had de wijk juist een positieve impuls gegeven. De leefbaarheid nam absoluut toe.
Marokkaanse ouders zijn door de burgemeester aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Ook met de Marokkaanse jongeren zelf is indringend gesproken en zijn harde afspraken gemaakt. De bus rijdt inmiddels weer de normale route, met camera’s en beveiligingsmedewerkers als oplossing voor de korte termijn. Met busmaatschappij Connexxion zijn afspraken gemaakt om incidenten tijdig op de juiste plaats te melden.
We hopen dat we er in Gouda met elkaar in slagen om ons niet het hoofd op hol te laten brengen door negatieve beeldvorming. In plaats daarvan moeten we ons richten op de langetermijnontwikkeling van de stad en de wijken. Gelukkig laat die een positief beeld zien. Incidenten, hoe waar en ingrijpend ze voor direct betrokkenen ook mogen zijn, herinneren ons eraan dat we blijvend alert moeten zijn en samen moeten strijden voor een veilige en leefbare stad.
Het integrale veiligheidsbeleid van Gouda heeft als slogan ”Vriendelijk als het kan, streng als het moet”. Wat de SGP Gouda betreft een dikke blauwe streep onder dit laatste!
De auteur is fractievoorzitter van de SGP in Gouda.