Kerk & religie

Gearresteerd door dronken agenten

„De hele wereld leek gefascineerd door het grootse spektakel van de Olympische Spelen, maar wie dacht er nog aan de onderdrukte christenen in China?” Op de landelijke ontmoetingsdag van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), die bezocht werd door ongeveer 500 mensen, gaf bestuursvoorzitter J. Vuijk zaterdag aan dat ook de stemmen van vervolgde christenen gehoord moeten worden.

Van een medewerker
22 September 2008 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 06:25

De voorzitter citeerde de oprichter van de SDOK, Richard Wurmbrand, die de organisatie als een „stem der martelaren” wilde laten functioneren. „Overal ter wereld neemt christenvervolging toe. Mensen schijnen zich bij de presentatie van de Miljoenennota meer te bekommeren om (is0(2 euro minder, dan bezorgd te zijn om het lot van christenen die in vele landen worden gemarteld.”(is2m(

’s Ochtends sprak de Eritrese gospelzangeres Helen Berhane over haar verblijf in de ondergrondse gevangenissen en containers in Eritrea. Berhane zei dat het lezen van een boek van Wurmbrand haar geholpen had de verschrikkingen te verdragen. De zangeres werd gearresteerd omdat ze een cd met christelijke liederen had opgenomen onder de titel ”Eritrea heeft het Evangelie nodig”.

In Eritrea was de kerk toen al verboden en leefde letterlijk ondergronds. De titel van het album was voldoende reden om Berhane op te sluiten. „Een bende dronken politiemannen kwam mij arresteren toen ik als leidster met mijn jeugdgroep een bijeenkomst had. Na een verblijf in een militaire gevangenis werd ik naar de beruchte containergevangenissen gebracht. Toen ik daar arriveerde kon ik het nog niet voor waar houden dat mensen op zo’n onmenselijke wijze in containers werden opgesloten. Overdag heerste er een ondraaglijke hitte en ’s nachts was het verschrikkelijk koud.”

Verminkt
Meer dan twee jaar zat Berhane, samen met enkele jonge meisjes, in een container opgesloten. De zangeres heeft ook in de containers christelijke liederen gezongen. Af en toe doorbrak ze haar verhaal om dezelfde liederen te zingen.

Ze vertelde hoe niet alleen medegevangenen maar ook bewakers onder de indruk kwamen en interesse voor de Bijbel toonden. Toen de kampleiding hierachter kwam, kreeg ze nog meer slaag werd ze mishandeld. Vlak voordat ze werd vrijgelaten, werd ze verminkt, zodat ze nog steeds moeilijk loopt.

Het christen-zijn is volgens haar onlosmakelijk verbonden met de bereidheid een hoge prijs te betalen. „Dit is uiterst moeilijk en zelfs onmogelijk als niet het besef er was dat de overwinning zeker is.”

Berhane zei dat ze altijd heeft beseft dat er ook in Nederland voor haar werd gebeden. „Door uw gebed ontving ik kracht en mede door uw hulp mocht ik het land verlaten. U beseft niet hoe bevoorrecht u bent.”

Klein mannetje
Een andere spreker, de baptistenpredikant Zaur Balaev uit Azerbeidzjan, vertelde hoe hij op grond van valse beschuldigingen werd gearresteerd en hoe zijn gemeente werd geïntimideerd. Balaev werd ervan beschuldigd dat hij vijf politieagenten in elkaar zou hebben geslagen. „Zoals u ziet, ben ik maar een klein mannetje. Kunt u zich voorstellen dat ik in staat zou zijn vijf potige agenten te lijf te gaan?”

Bij zijn arrestatie verweerde de baptistenvoorganger zich door te wijzen op de grondwet van Azerbeidzjan die vrijheid van godsdienst garandeert. De politieman antwoordde dat Azerbeidzjan evenals Iran een islamitische staat is. Volgens Balaev is Azerbeidzjan echter een politiestaat die de islam gebruikt om mensen te bedriegen en onder de duim te houden. Het duurt volgens hem nog minstens honderd jaar voordat het land echte vrijheid kent.

Balaev vertelde welke verschrikkelijke toestanden hij in de gevangenissen meemaakte. „Ik was geen held, zoals mijn Heiland Jezus Christus. Ik leek vanwege mijn waaromvragen meer op Job en Jeremia. Toch mocht ik ook tegen de Heere zeggen: Ik ben bereid alles van U te accepteren, hetzij geluk, hetzij lijden. Ook ben ik bereid alles, hetzij mijn leven of mijn gezondheid, te geven als U dat vraagt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer