Binnenland

Amsterdam herdenkt Kristallnacht niet

In Amsterdam had zondag voor het eerst sinds 1994 geen herdenking van de Kristallnacht plaats. Organisator Nederland Bekent Kleur had de plannen voor een nieuwe opzet van de herdenking niet rond en zag er dit jaar daarom vanaf.

ANP
11 November 2002 09:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

Tijdens de Kristallnacht, de nacht van 9 op 10 november 1938, werden in Duitsland bijna honderd Joden gedood en duizenden Joodse winkels verwoest, geplunderd of beklad. Ruim 260 synagogen gingen in vlammen op. In Nederland vonden dit jaar herdenkingen plaats in onder andere Breda, Eindhoven, Vlissingen, Westerbork en Leiden.

De herdenking in Amsterdam trok vorig jaar slechts ongeveer veertig mensen. In de jaren daarvoor waren dat er tussen de honderd en de 200. „We zoeken naar een vorm die jongeren meer aanspreekt”, aldus woordvoerder B. van Perlo. „We willen de tijd nemen om goed na te denken over een andere aanpak.” De herdenking moet in elk geval meer gaan over de lessen van de Kristallnacht voor de actualiteit.

Om de herdenking in Amsterdam niet helemaal onopgemerkt voorbij te laten gaan, luidden de Mozes en Aäronkerk, de Oude Kerk, de Sint-Nicolaaskerk, de Posthoornkerk en de Zuidertoren zaterdag om 19.00 uur hun klokken.

In sommige plaatsen hadden de activiteiten rond de Kristallnacht zaterdag plaats, op andere plaatsen zondag, om te voorkomen dat ze samenvielen met de Joodse sabbat (zaterdag). Antiracismeorganisaties in heel Europa hadden zaterdag activiteiten, onder de noemer ”Internationale dag tegen fascisme en antisemitisme”. Hun koepelorganisatie United heeft dit jaar als thema gekozen ”Ken het verleden - maak je toekomst”.

In Breda stond de herdenking in het teken van de dialoog. Op het programma stond een debat tussen Joodse, christelijke en islamitische jongeren. Verder werd een bronzen plaquette met de tekst van het discriminatieverbod in artikel 1 van de Grondwet onthuld. Het organiserend comité wil zich daarmee te weer stellen tegen aantasting van het antidiscriminatiebeginsel. Politicus Fortuyn zorgde begin dit jaar voor veel ophef door te opperen dat het artikel moet worden geschrapt als het de vrijheid van meningsuiting belemmert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer