Binnenland

Onderzoek naar eeuwenoud kanon in volle gang

Een historische sensatie. Zo noemen deskundigen het 2500 kilo wegende kanon uit 1631 dat vrijdag werd gevonden in de Euro-Maasgeul voor de kust bij Rotterdam. „Dit exemplaar is in vergelijking met andere in zeer goede staat.”

Jan Mark ten Hove
18 September 2008 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 06:24
LELYSTAD – Arent Vos, maritiem archeoloog en senior onderzoeker van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), met het bronzen scheepskanon uit de 17e eeuw. Op de loop en de kop van het kanon zitten allerlei versieringen. Het
LELYSTAD – Arent Vos, maritiem archeoloog en senior onderzoeker van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), met het bronzen scheepskanon uit de 17e eeuw. Op de loop en de kop van het kanon zitten allerlei versieringen. Het

Het bronzen kanon dat Rijkswaterstaat vrijdag op de Noordzee ter hoogte van de Euro-Maasgeul boven water haalde, is ondergebracht bij het maritiem depot van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) in Lelystad.De herkomst is nog niet getraceerd. Het kanon weegt ongeveer 2500 kilo en is ruim 3 meter lang.

Arent Vos, maritiem archeoloog en senior onderzoeker van de RACM, is verguld met de aanwinst. „Het kanon behoorde bij een 17e-eeuws schip. Doordat het kanon van brons is, is het materiaal vrij gaaf gebleven, ondanks erosie door zandstraling.”

Bij de RACM in Lelystad wordt het zout van het artilleriewerktuig gewassen. Daarna volgen conserveringsmaatregelen. Die voorkomen dat het brons verder wordt aangetast.

Vos spreekt van een historische sensatie. „Het is altijd bijzonder als het om dergelijke vondsten gaat, hoewel ik van tevoren al een indicatie had door gegevens van Rijkswaterstaat.”

Ilze Rokven, woordvoerster van Rijkswaterstaat, bevestigt de impact van de vondst. „Eerder zijn al vier kanonnen gevonden. Dit exemplaar is in vergelijking met de andere in een zeer goede staat. Bovendien heeft het wapen een prachtig bewerkte kop.” Ook heeft ze aanwijzingen voor de herkomst van het kanon. Vermoedelijk gaat het om een boordwapen van De Eendracht, een van de schepen die toebehoorden aan de admiraliteit van Rotterdam.

De admiraliteit vindt haar oorsprong in de Tachtigjarige Oorlog. Na de inname van Brielle door de geuzen in 1572 hebben de aanhangers van Willem van Oranje wat betreft de oorlogsvoering ter zee hun krachten gebundeld en in 1575 het eerste admiraliteitscollege opgericht in Rotterdam.

Op de loop van het kanon zijn allerlei afbeeldingen te zien, die door de tand des tijds verweerd zijn. De naam van de gieter van het wapen is echter duidelijk leesbaar gebleven. Het gaat om de Rotterdammer Cornelis Jansz. Ouderogge, die meerdere kanonnen van de Rotterdamse admiraliteit op zijn naam heeft staan.

De directeur collecties van het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Henk Dessens, vraagt zich af waarom het wapen juist in de Euro-Maasgeul gevonden werd. „Bekend is dat in dit gebied tijdens de Tachtigjarige Oorlog de zeeoorlogen tussen Holland en Engeland gevoerd zijn, maar dat was na 1631.”

Opmerkelijk is ook dat er in de buurt van het gevonden kanon geen scheepswrak gevonden is.

Het publiek kan het kanon bezichtiging via de Bataviawerf in Lelystad.

www.racm.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer