Bier in de kerkenraadskamer
„Bouw eerst een vertrouwensrelatie op met een alcoholist, voordat je zijn drankgebruik aankaart.” Dat is een van de adviezen die ambtsdragers uit Elburg, Doornspijk en ’t Harde woensdagavond meekregen op een bijeenkomst over drankmisbruik.
De bijeenkomst is een vervolg op de actie van zondag, toen een aantal predikanten en ambtsdragers in de gemeente Elburg een kanselboodschap tegen drankmisbruik aflazen. Het ging om ambtsdragers van onder meer de gereformeerde kerken in Doornspijk en Elburg, de gereformeerde kerk vrijgemaakt, de protestantse gemeente en de hervormde gemeente in ’t Harde en het Leger des Heils. De actie was bedoeld om als kerken een duidelijk signaal af te geven tegen overmatig drankgebruik.Woensdagavond hield de gemeente Elburg een informatieve avond voor ambtsdragers over het maatschappelijke probleem van overmatig alcoholgebruik. „Naar schatting kampen ruim duizend personen in de gemeente Elburg met een alcoholverslaving. Wat dat betreft is onze stad, ondanks haar christelijke achtergrond, geen uitzondering op het landelijke beeld. Overheid en kerken hebben de plicht om mensen in problemen de helpende hand te bieden”, zo hield burgemeester De Lange zijn gehoor voor. De ongeveer veertig aanwezigen waren afkomstig uit zo’n dertien kerken.
Een ouderling van de hersteld hervormde gemeente uit Doornspijk, die niet met zijn naam in de krant wil, herkent het probleem van drankmisbruik in zijn gemeente. „Op huisbezoek krijgen we signalen dat de jeugd steeds jonger gaat drinken.” Van een kanselboodschap moet de ambtsdrager niets hebben. „De enige remedie is de prediking van het Evangelie. We houden niet zo van al die toestanden eromheen.”
Volgens wijkagent G. Dokter in Doornspijk, ’t Harde en Hoge Enk, speelt alcohol vaak een rol bij het plegen van huiselijk geweld. De drempel om aangifte te doen bij dit soort zaken ligt hoog, zegt Dokter. Via ambtsdragers hoopt hij dan ook signalen te krijgen van gezinnen waar sprake is van huiselijk geweld, zodat hij deze mensen kan helpen via de scholen of het maatschappelijk werk.
Van ernstige overlast in de regio door overmatig alcoholgebruik is volgens de wijkagent geen sprake. De politie surveilleert in het weekend extra goed bij discotheken en op de routes die jongeren nemen vanaf de taxistandplaats naar hun huisadres. „De gemeente Elburg kent geen groot uitgaansgebied. De meeste jongeren gaan in het weekend naar Apeldoorn of Zwolle. Er komen wel eens meldingen van vernielingen, brandjes en overlast, maar dat is sporadisch.”
Met het drankgebruik in de keten valt het wel mee, denkt Dokter. „Ik krijg weinig negatieve reacties. Ik weet precies wie er zitten, dat maakt het gemakkelijker om hen aan te spreken dan een onbekende hanggroep in het centrum.”
Wietse de Boer, medewerker van maatschappelijke dienstverlening Veluwe, gaf de ambtsdragers een aantal adviezen mee. Hij benadrukte dat aandacht voor partner en kinderen van een verslaafde zeer belangrijk is. Ook raadde hij aan om tijdig professionele hulp te zoeken. „Vaak is niet alleen alcohol de oorzaak van problemen. Veel mensen proberen door drank hun gevoelens te verdoven en narigheid even te vergeten.”
Het opstellen van beleid rondom alcoholgebruik bij kerkelijke activiteiten is raadzaam, adviseerde Erik Smit, voorlichter bij de instelling voor evangelische hulpverlening en verslavingszorg De Hoop. Belangrijk daarbij is een breed draagvlak. Ook moet de kerkenraad bereid zijn om het goede voorbeeld te geven en in te grijpen als regels overtreden worden.
De meeste aanwezige kerken hebben inzake drankgebruik nog weinig zwart-op-wit staan. Volgens de ouderling van de hersteld hervormde gemeente in Doornspijk is dit ook niet nodig. „Het toestaan van alcohol tijdens kerkelijke activiteiten is een hellend vlak. Met name kerkenraadsleden hebben een voorbeeldfunctie. Dat kan niet samengaan met drankgebruik.”
„Hypocriet”, vindt Corjan Kolijn, van de Hervormde stichting jeugd- en jongerenwerk. „Overal mag drank worden geschonken behalve in de kerk. Het lijkt me pedagogisch niet sterk om twee werelden te creëren.”
De predikant van de protestantse Maranathakerk in ’t Harde bepleit een nuloptie om zwakkeren niet in verleiding te brengen. „Het is lastig om binnen de kerk hiervoor een breed draagvlak te krijgen. Voor veel mensen horen gezelligheid en alcohol bij elkaar. Ook bij ons als kerkenraad komt bij de afsluiting van het kerkelijk seizoen bier en wijn op tafel.”
Pastoraal werker Gerry Broekhuis en jeugdouderling Jérôme Draaisma van de hervormde gemeente in Elburg verwachten dat het opstellen van beleid rondom alcoholgebruik nogal wat discussie oplevert in de kerkenraadskamer. Broekhuis: „Op dit moment staat er bij ons nog niets op papier. Maar toen er laatst bij het vieren van het veertigjarig jubileum van ons kerkgebouw alcohol werd geschonken, schrok ik toch wel. Het lijkt me goed om daar eens met elkaar over van gedachten te wisselen.”