Buitenland

Akkoord over deling macht Zimbabwe

De regering en de oppositie van Zimbabwe hebben maandag een overeenkomst getekend. Vanaf nu gaan ze de macht delen.

Buitenlandredactie
16 September 2008 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 06:23
Morgan Tsvangirai (r) en president Robert Mugabe na de ondertekening van het akkoord. Foto EPA.
Morgan Tsvangirai (r) en president Robert Mugabe na de ondertekening van het akkoord. Foto EPA.

De leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), Morgan Tsvangirai, hamerde bij de ceremonie in de hoofdstad Harare op verzoening in het door geweld geteisterde land. „We moeten onze meningsverschillen aan de kant zetten en ons verenigen voor een nieuw Zimbabwe”, aldus Tsvangirai. Hij noemde het akkoord „de beste kans voor wederopbouw in ons land, omdat ik geloof in de bevolking van Zimbabwe en omdat mijn hoop voor de toekomst groter is dan het verdriet om het lijden van onze aanhangers.”President Robert Mugabe bereed in zijn toespraak echter zijn bekende stokpaardjes. Het staatshoofd weet het geweld in Zimbabwe aan de voormalige kolonisator Groot-Brittannië, dat „een aandeel wilde behouden in de natuurlijke bronnen van Zimbabwe.”

De nieuwe regering van Zimbabwe staat onder leiding van Mugabe. Hij krijgt een vicepresident onder zich, die net als Mugabe uit de partij ZANU-PF komt. Tsvangirai wordt premier. De MDC en de splintergroepering MDC-M leveren de twee vicepremiers.

Speerpunt van de nieuwe regering wordt wederopbouw van de verwoeste economie. Ook willen de partijen zorgen voor een verzoening tussen aanhangers van de regering en de oppositie.

De internationale gemeenschap reageerde voorzichtig positief op de overeenkomst. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken lieten zich maandag positief uit over het akkoord. Of de betrekkingen met het land worden hersteld en de sancties tegen president Mugabe worden ingetrokken, hangt volgens de Britse minister David Miliband af van de mate van macht die Mugabe bereid blijkt af te staan aan de nieuwe premier, oppositieleider Morgan Tsvangirai.

Verwacht wordt dat met het akkoord westerse hulp aan Zimbabwe, dat kampt met een enorme economische crisis, op gang komt. De EU-ministers zeiden na overleg in Brussel echter dat een besluit daarover in ieder geval tot volgende maand moet wachten.

De Fransman Bernard Kouchner voegde eraan toe dat hoewel economische hulp voor Zimbabwe essentieel is, verlichting nog lang op zich kan laten wachten. Zijn Italiaanse collega Franco Frattini beaamde dat er eerst concrete resultaten moeten worden geconstateerd, alvorens de EU overgaat tot het intrekken van sancties. In een gezamenlijke verklaring zeiden de 27 EU-ministers dat de naleving van het akkoord de komende tijd nauwlettend wordt gevolgd, met name waar het de onmiddellijke beëindiging van alle vormen van intimidatie en geweld betreft. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegde steun toe bij de wederopbouw van het land.

Het akkoord kwam na maanden moeizaam overleg tot stand. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in maart kreeg Tsvangirai de meeste stemmen, maar volgens de kiescommissie niet genoeg voor een absolute meerderheid. Onafhankelijke waarnemers omschreven de verkiezingen als frauduleus.

Bij het geweld dat volgde stierven tientallen Zimbabwanen, voornamelijk aanhangers van de oppositie. Tsvangirai trok zich terug uit de verkiezingsrace en Mugabe won de tweede ronde eenvoudig, tot woede van de internationale gemeenschap.

Onder druk van onder meer Afrikaanse landen volgde een overleg, dat talloze keren leek vast te lopen. Ook met een overeenkomst vrezen analisten dat de samenwerking tussen Mugabe en Tsvangirai geen lang leven beschoren is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer