Binnenland

„Mantelzorgers missen eigen leven”

Uit een enquête onder leden van de vereniging van mantelzorgers LOT blijkt dat 64 procent van hen regelmatig tot voortdurend ervaart geen eigen leven te hebben.

Binnenlandredactie
8 November 2002 09:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

De zorg voor familieleden of vrienden slokt alle tijd op. Zo’n 17 procent heeft steun van de riagg nodig om de zorg vol te kunnen houden.

Circa 1,5 miljoen mantelzorgers -10 procent van de bevolking- zorgen in de privé-sfeer voor chronisch zieke, gehandicapte of anderszins hulpbehoevende partners, familieleden of vrienden. Vroeger werd deze zware, onbetaalde hulpverlening als vanzelfsprekend ervaren.

De laatste jaren wordt volgens de LOT steeds duidelijker dat mantelzorgers uiteenlopende klachten hebben. Ze raken nogal eens overbelast en hebben psychische klachten. Bovendien kunnen ze door intensieve zorg voor hulpbehoevende familieledenof vrienden geen eigen leven leiden.

Bijna driekwart (73,5 procent) van de respondenten ervaart dat vrijwel niemand beseft hoe zwaar de mantelzorg voor hen is. Meer dan de helft (54 procent) van alle respondenten zorgt langer dan vijf jaar voor een ander; bijna een kwart (24 procent) verleent tussen de twee en de vijf jaar zorg. Ruim een kwart (28 procent) besteedt meer dan tachtig uur in de week aan de zorg; bijna eenvijfde (18 procent) tussen de veertig en de tachtig uur in de week.

Medewerkers van de mantelzorgersspreekbuis LOT hadden al geruime het vermoeden dat de druk op de individuele mantelzorger ernstig was toegenomen. Maar voor het eerst staat nu vast in hoeverre individuele mantelzorgers er in de persoonlijke sfeer bij inschieten. Het onderzoek werd op verzoek van het ministerie van VWS uitgevoerd onder 403 leden van de LOT. De resultaten zijn donderdag bekendgemaakt tijdens een conferentie over de ondersteuning van mantelzorgers door hulpdiensten. Hoewel de respondenten mild oordelen over de huidige ondersteuning, staat vast dat er een tekort is aan professionele hulp- en dienstverleners.

Vanwege de vergrijzing, de druk op de gezondheidszorg, het gebrek aan huisartsen en het tekort aan ziekenhuisbedden neemt het aantal mantelzorgers en de druk op hen toe. Het ziet ernaar uit dat deze tendens in de toekomst doorzet.

De grote groep thuisverzorgers heeft te maken met een aantal specifieke problemen. Zo levert het samengaan van zorg en een baan of de combinatie zorg en gezinsleven spanningen op. Ook schieten het onderhouden van het sociale netwerk en vrije tijd erbij in. Verder is aangetoond dat veel thuisverzorgers financiële problemen ondervinden tijdens het verzorgen van geliefden. Het Sociaal Cultureel Planbureau publiceert hierover binnenkort een kostenanalyse. Uit het onderzoek van de LOT blijkt dat mantelzorgers ongemerkt emotionele, financiële en sociale grenzen overschrijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer