EP voor het veilen van uitstootrechten
Het Europees Parlement is gewonnen voor het plan om de industrie vanaf 2013 te laten betalen voor het uitstoten van kooldioxide door hun fabrieken. De industriecommissie van het Parlement stemde donderdag in met het veilen van de zogenaamde emissierechten. De milieucommissie stemt er in oktober over.
Het EP huldigt het principe dat bedrijven in de zware industrie vanaf 2013 betalen voor de uitstootrechten, maar bedrijven die te maken hebben met concurrentie vanuit China – waar geen strenge klimaateisen gelden – kunnen worden vrijgesteld.PvdA–Europarlementariër Dorette Corbey is tevreden over het compromis. „Het doel is de bedrijven aan te zetten tot de ontwikkeling van nieuwe schone technologie. Het gaat er niet om om geld op te halen. De helft van de opbrengsten van de veiling gaat daarom ook terug naar de sector".
Het uiteindelijke compromis uit het EP zal worden bekeken door de 27 EU–landen. De hoop bestaat dat er voor december een akkoord volgt, zodat de EU met een afgerond standpunt naar de klimaattop in het Poolse Poznan kan in december dit jaar.
De overeenstemming in het Parlement ontstond toen socialisten en liberalen het eens werden. De christendemocraten waren tegen de veiling. Nu krijgen bedrijven de rechten nog gratis.
Het emissiehandelssysteem richt zich vooral op de zware industrie in Europa: de energiesector, chemie, staal, papier, cement. De bedrijven mogen een derde van hun verplichte vermindering op de uitstoot van het broeikasgas CO2 realiseren in het buitenland, bijvoorbeeld door windmolens te bouwen of projecten tegen ontbossing te steunen.
De Europarlementariërs werden het er ook over eens om de scheepvaart op te nemen in het systeem voor handel in emissierechten. De Europese Commissie is daarvan geen voorstander, omdat de scheepvaart zo internationaal is dat betalingen de Europese bedrijven zouden schaden. Bovendien is de maritieme sector vergeleken met het wegvervoer en de luchtvaart relatief schoon.