Extra mensen bij vervolgen vermeende oorlogsbeul
Politie en justitie krijgen extra mankracht om vermeende oorlogsmisdadigers, de zogeheten 1F’ers, op te sporen en te vervolgen, beloofde minister Hirsch Ballin woensdag aan de Tweede Kamer.
De nationale recherche krijgt er tien rechercheurs bij om ervoor te zorgen dat naar Nederland gevluchte oorlogsmisdadigers worden berecht. Het team dat zich bezighoudt met internationale misdrijven had 22 specialisten, het worden er 32. Bij het openbaar ministerie gaat het aantal officieren van vijf naar tien.„De inzet is om het aantal zaken en veroordelingen navenant te verhogen”, zei minister Hirsch Ballin woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer. „Nederland mag geen toevluchtshaven worden voor oorlogsmisdadigers. We moeten daar dus consequenties aan verbinden en vermeende oorlogsmisdadigers vervolgen.”
De afgelopen tien jaar zijn ongeveer 700 asielzoekers bestempeld als 1F’er. Deze vermeende oorlogsmisdadigers komen, volgens artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag, niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Van de 700 1F’ers zouden er nog ongeveer 350 in Nederland wonen, de andere 350 zijn hoogstwaarschijnlijk doorgereisd.
Het is voor politie en justitie moeilijk om bewijsmateriaal te verzamelen en getuigen op te sporen. Van de 700 1F’ers zijn er de afgelopen jaren 5 vervolgd. Het leidde tot één veroordeling: een Congolese beul kreeg in 2004 tweeënhalf jaar cel. De andere vier wachten nog op een oordeel van de rechter.
Drie maanden geleden kondigden Hirsch Ballin en staatssecretaris Albayrak van Justitie al aan dat ze meer werk willen maken van de vervolging van vermeende oorlogsmisdadigers en de uitzetting naar het land van herkomst, in de meeste gevallen Afghanistan.
De Tweede Kamer, die samen met het kabinet al jaren worstelt met de 1F-kwestie, benadrukte woensdag snel schoon schip te willen maken. Tot frustratie van de Kamer verzetten landen als Afghanistan zich tegen het terugnemen van oorlogsmisdadigers. Staatssecretaris Albayrak verzekerde dat ze intensief praat met Afghaanse autoriteiten. „We proberen de druk te vergroten, omdat is gebleken dat veel mensen naar Afghanistan kunnen terugkeren.”
De fracties van PvdA, SP en GroenLinks pleitten ervoor niet alle van oorlogsmisdrijven verdachte Afghanen op één hoop te vegen. Nu krijgt iedereen die bij de gewelddadige Afghaanse veiligheidsdienst heeft gewerkt het stempel van 1F, bijvoorbeeld ook typisten en schoonmakers. Volgens de linkse fracties is dat niet terecht. Ook de ChristenUnie zou meer naar de individuele situatie van vermeende oorlogsmisdadigers willen kijken.
Kamer en kabinet waren het woensdag eens over de positie van de gezinsleden van de 1F’ers. Familieleden mogen niet de dupe worden van wandaden van hun man of vader, zo zei Albayrak. Partners en kinderen mogen voortaan, als ze tien jaar in Nederland zijn, een aanvraag indienen voor een permanente verblijfsvergunning. Voor later overgekomen of geboren kinderen is de verblijfsduur van de moeder bepalend.