„VS-troepen opereren stiekem in Pakistan”
President Bush heeft het Amerikaanse leger twee maanden geleden in een geheime order toestemming gegeven om in Pakistan te opereren, zonder daarvoor toestemming te vragen van de Pakistaanse autoriteiten. Dit meldde The New York Times woensdag op gezag van verschillende bronnen binnen het ministerie van Defensie.
De order van de president betreft Waziristan, het beruchte grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan. Er zijn onbevestigde geruchten dat al-Qaidaleider Osama bin Laden zich in dit gebied schuilhoudt. Minder onzekerheid bestaat er echter over het feit dat al-Qaida en de taliban in dit gebied nieuwe bases en opleidingscentra hebben gecreëerd en van hieruit aanslagen plannen en uitvoeren op Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan.„De situatie in dit grensgebied is onaanvaardbaar, vooral omdat Pakistan niet bereid of niet in staat is iets tegen deze terroristische centra in Waziristan te ondernemen”, aldus een van de (anonieme) Pentagonbronnen van The New York Times.
Amerikaanse special forces hebben onlangs operaties uitgevoerd in dit gebied. Daarbij zouden verschillende leden van al-Qaida zijn „uitgeschakeld.” Bush heeft het Pentagon gevraagd om Pakistan wel in te lichten over dergelijke acties, maar men zal Islamabad niet om toestemming vragen.
De Pakistaanse reactie liet niet lang op zich wachten. Legerleider Ashfaq Pervez Kiyani zei dat Pakistan „niet akkoord gaat met acties van buitenlandse troepen op Pakistaans grondgebied.”
Het nieuws over Amerika’s eigenmachtig optreden komt een dag na een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden in Washington. Daar verklaarde admiraal Mike Mullen, de voorzitter van de verenigde chefs van staven, „er niet van overtuigd te zijn dat wij de oorlog in Afghanistan momenteel aan het winnen zijn.”
„De oorlog tegen het terrorisme begon hier en moet hier ook worden beëindigd”, verklaarde minister van Defensie Robert Gates. Hij doelde op Amerika’s inval in Afghanistan na de septemberaanslagen in 2001. Die werden uitgevoerd door de terreurorganisatie al-Qaida waarvoor Afghanistan toen een vrijhaven was.
Critici beweren al jaren dat de Amerikaanse invasie van Irak in 2003 Washingtons aandacht heeft afgeleid van de oorlog in Afghanistan, waar taliban en al-Qaida de laatste twee jaar weer in opmars zijn ondanks de aanwezigheid van tienduizenden NAVO-troepen.
Volgens admiraal Mullen begint in Afghanistan „de tijd te dringen”. Hij pleit voor een beduidende uitbreiding van het aantal troepen daar plus meer civiele hulp bij de wederopbouw van het land. De belofte van minister Gates om 4500 man extra troepen te sturen noemde Mullen „een goed begin”.
Minder goed nieuws voor Washington kwam woensdag uit Canada, waar premier Stephen Harper aankondigde dat de 2500 Canadese troepen in Afghanistan uiterlijk in 2011 zullen worden teruggetrokken.