Bos: Meeste burgers gaan erop vooruit
De meeste Nederlanders behouden volgend jaar hun koopkracht of gaan erop vooruit.
Minister Bos van Financiën zei dat woensdagmorgen na afloop van de presentatie door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van een rapport over de Nederlandse economie in 2007.Uit de -via RTL Nieuws uitgelekte- Macro Economische Verkenning (MEV) bleek gisteren dat niet iedereen volgend jaar kan rekenen op koopkrachtbehoud. Gemiddeld gaan alle huishoudens er in 2009 een half procent op vooruit. Sommige ouderen met een klein pensioen zien echter hun inkomen dalen.
Eerder had Bos gezegd dat alle inkomenscategorieën volgend jaar in koopkracht gelijk blijven of erop vooruitgaan. Daar blijft Bos bij, maar afhankelijk van individuele omstandigheden kunnen er onder meer bij 65-plussers uitschieters naar beneden zijn.
Volgens de PvdA-bewindsman wordt dit vooral veroorzaakt door een bezuiniging op de aftrek voor ziektekosten. Ook profiteren 65-plussers niet van belastingvoordeeltjes voor werkenden, zoals de afschaffing van de WW-premie.
Volgens het CBS groeide de Nederlandse economie in 2007 met 3,5 procent. Dat is de hoogste groei in zeven jaar. In het eerste halfjaar van 2008 werd tot nog toe een gemiddelde groei van 3,1 procent gerealiseerd, maar in het tweede kwartaal kwam de economische groei duidelijk tot stilstand. Volgens CBS-woordvoerder Michiel Vergeer tekent zich af dat 2008 een heel ander jaar zal worden dan 2007.
Bos benadrukte dat de Nederlandse economie door zijn open karakter relatief kwetsbaar is. Globale ontwikkelingen zoals de Amerikaanse kredietcrisis en een hogere olieprijs drukken volgens hem hun stempel op de nationale economische groei. Toch staat Nederland er „relatief nog goed voor”, aldus Bos.
Vanmorgen liet de Europese Commissie weten dit jaar voor Nederland een groei van 2,2 procent te verwachten. In april werd nog een groei van 2,6 procent voorzien.