Deal over ontslagvergoeding
Het kabinet, ondernemingsorganisatie VNO-NCW en vakcentrale FNV hebben overeenstemming bereikt over het maximeren van de ontslagvergoeding voor hogere inkomens.
Een woordvoerder van de FNV heeft dit dinsdagmorgen bevestigd.Volgens het plan krijgen werknemers die meer dan 75.000 euro per jaar verdienen straks bij ontslag nog maar één jaarsalaris mee. Nu kan dat nog oplopen tot enkele jaarsalarissen omdat werknemers via de zogenaamde kantonrechtersformule aanspraak maken op een ontslagvergoeding van één maandsalaris per gewerkt jaar.
VNO-NCW en FNV hebben in de afgelopen weken achter de schermen aan het plan gewerkt. Het voorstel is onlangs voorgelegd aan minister Donner van Sociale Zaken, die ook zijn fiat gaf.
FNV zegt met de beperking van de ontslagvergoeding akkoord te zijn gegaan, omdat Donner in ruil daarvoor belooft af te zien van verdere ingrepen in het ontslagstelsel tijdens deze regeerperiode. „We kunnen nu weer verder. Het gehannes over het ontslagrecht gijzelde de voortgang op andere dossiers”, aldus de FNV-woordvoerder.
Het akkoord lijkt daarmee een einde te maken aan de slepende affaire over versoepeling van het ontslagrecht. Vorig jaar liep de discussie hierover zelfs uit op een bijna-kabinetscrisis, nadat regeringspartijen CDA (voor) en PvdA en ChristenUnie (tegen) lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. De installatie van een commissie van deskundigen onder leiding van TNT-topman Peter Bakker moest de aandacht rond het heikele thema wegnemen. Eerder wisten ook werkgevers en werknemers, na jarenlang praten in de Sociaal-Economische Raad (SER), geen overeenstemming te bereiken over hervorming van het ontslagstelsel.
Donner wil de bereikte deal graag formaliseren tijdens het najaarsoverleg met de sociale partners dat waarschijnlijk eind september of begin oktober zal plaatshebben. De CDA-bewindsman heeft de vakbonden en werkgeversorganisaties gisteren per brief benaderd om een datum te prikken.
Collega-vakbonden kunnen echter nog roet in het eten gooien. Zo reageerde vakcentrale CNV vanmorgen bij monde van voorzitter Paas afwijzend op het bereikte akkoord. Hij gaf aan niet betrokken te zijn geweest bij de gesprekken en zich ook niet gebonden te voelen aan het plan. „Werknemers schieten niets op met deze deal. En hoe je het ook wendt of keert, het ontslagrecht wordt zo versoepeld.”
Ook de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) relativeert het compromis en wijst erop dat FNV en VNO-NCW „weliswaar grote spelers” zijn in de polder „maar beslist niet de enige. Dit akkoord is hooguit een interessante opmaat naar het nog af te sluiten Najaarsakkoord”, aldus een zegsman. Volgens de FNV-woordvoerder zijn collega-bonden bewust uit de onderhandelingen geweerd. „Soms moet je zoiets doen, omdat het sneller werkt.”
Hij ontkent de geruchten dat er met het kabinet ook een akkoord zou zijn bereikt over loonmatiging. FNV zou daarbij hebben toegezegd om de looneis voor volgend jaar te beperken tot 3,5 procent, een fractie boven inflatie. „Dat is werkelijk onzin. De looneis voor volgend jaar wordt pas in november vastgesteld.” Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW ontkende vanmorgen dat er concrete afspraken zijn gemaakt over loonmatiging.
FNV zegt zich wel bewust te zijn van het gevaar van een loon-prijsspiraal. Om dat te voorkomen is het kabinet bereid om de WW-premie voor werknemers volgend jaar te schrappen, onder de voorwaarde dat de sociale partners ervoor zorgen dat de lonen niet te veel stijgen.