Binnenland

Uitzending militair schaadt kind

Een kwart van de achterblijvende kinderen van uitgezonden militairen heeft het moeilijk. Tien procent van hen heeft problemen op school,

Binnenlandredactie
9 September 2008 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 06:20

17 procent slaapt slecht en 22 procent van hen is sneller geïrriteerd.Meer problemen bij kinderen hangt samen met meer stress bij de moeder. Zij mist vooral de overlegmomenten met haar partner. Dat maakt het zorgen voor de kinderen zwaarder.

Dat is een van de conclusies van een onderzoek van de faculteit militaire wetenschappen naar de effecten die een uitzending van een militair -in het onderzoek in 97 procent van de gevallen de vader- heeft op het achterblijvende gezin. De bevindingen staan deze maand te lezen in het blad Militaire Spectator.

De onderzoekers bevroegen 911 stellen in de periode voor, tijdens en na de uitzending naar Bosnië of Uruzgan. De uiteindelijke respons was 40 procent. Gemiddeld zijn de geïnterviewde stellen elf jaar samen. Bijna 60 procent van hen heeft een gezin met kinderen.

Ruim een kwart van de achterblijvende partners ervaart tijdens een uitzending emotionele spanningen en 7 procent van hen heeft te kampen met ernstige emotionele problemen. Niet minder dan 80 procent van de uitgezonden militairen is het niet eens met de stelling dat de missie voor hen zwaarder is dan voor hun partner.

Om toch contact met elkaar te hebben blijken telefoon en e-mail de meest gebruikte communicatiemiddelen tussen partners. Een op de tien heeft een of meerdere keren per dag telefonisch contact met het uitzendgebied. Bijna driekwart heeft dat een of meerdere keren per week. Het initiatief tot het bellen moet van de uitgezonden militair komen, want het thuisfront kan hem niet zelf bereiken. Circa 15 procent e-mailt dagelijks.

In de onderlinge gesprekken vermijdt ruim 40 procent van de militairen het gebeurtenissen te vertellen die de partner van streek zouden kunnen maken. De achterblijver heeft daar echter veel minder oog voor, want van hen vertelt 78 procent juist wel alle ervaringen. Dat militairen veel minder ervaringen uitwisselen, heeft ook te maken met het feit dat ze het thuisfront niet alles mogen vertellen.

Bijna een kwart van de achterblijvers vindt de verandering die de thuiskomst van hun partner teweegbrengt negatief. Zij wijzen er vooral op dat de teruggekeerde militair eerder geïrriteerd is en onverschilliger is in de relatie. Goed teken is echter dat niet meer dan 3 procent van de stellen zich uiteindelijk van elkaar vervreemd voelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer