Binnenland

Geen Griekse tragedie

„Een van onze bondgenoten is ook onze vijand”, zei de Griekse advocaat van de verdachte groep vliegtuigspotters woensdagavond. De broze relatie tussen Griekenland en Turkije had twee Nederlandse mannen drie jaar cel kunnen kosten. Op het laatst werd deze Griekse tragedie voorkomen.

Riekelt Pasterkamp
7 November 2002 10:18Gewijzigd op 13 November 2020 23:55
KALAMATA - Vreugde bij Patrick Dirksen (l.) en Frank Mink na de uitspraak van het gerechtshof in het Griekse Kalamata. De twee Nederlandse vliegtuigspotters werden woensdag vrijgesproken van de beschuldiging van spionage. - Foto ANP
KALAMATA - Vreugde bij Patrick Dirksen (l.) en Frank Mink na de uitspraak van het gerechtshof in het Griekse Kalamata. De twee Nederlandse vliegtuigspotters werden woensdag vrijgesproken van de beschuldiging van spionage. - Foto ANP

Buurlanden, NAVO-partners en in de toekomst beide lid van de Europese Unie. En toch elkaars bloed wel kunnen drinken. Griekenland en Turkije plagen elkaar als het uitkomt. Of het nu is over de kwestie van het gedeelde eiland Cyprus, het aanspraak maken op eilandjes in de Egeïsche Zee of over overwicht in het luchtruim, de gemoederen raken snel verhit.

Toen vorig jaar november een groep spotters, onder wie de Nederlanders Frank Mink en Patrick Dirksen, bij een militair vliegveld registratienummers van gevechtsvliegtuigen in hun boekjes schreven, was de boot aan. Spionage. En de Grieken wisten ook wel door wie.

Oud-luchtvaartjournalist Mat Herben kan nog zo vaak zeggen dat spionnen zeker niet met veertien man tegelijk komen, uitleggen dat spotters in Nederland zelfs welkom zijn óp de bases van de luchtmacht en benadrukken dat de hobby net zo onschuldig is als postzegels verzamelen, het is en blijft spionage. Voor de vijand.

De rechters in het Griekse spottersproces hadden een politieke uitspraak kunnen doen en -net als hun lagere collega’s eerder dit jaar- de Nederlanders kunnen veroordelen tot drie jaar cel. Het ging deze week in Kalamata immers om een politiek proces. Twee ambassadeurs op de publieke tribune, een Britse europarlementariër die komt getuigen, de fractievoorzitter van de tweede politieke partij in Nederland die met zijn hand op de Bijbel in de rechtszaal verklaart de waarheid te zullen vertellen. Die het overigens niet slecht uitkomt dat de verkiezingscampagne voor zijn partij net (weer) is begonnen.

Op de achtergrond de druk van de Britse premier Blair. Als zijn onderdanen niet werden vrijgesproken, dan waren binnen de Europese Unie de rapen gaar, liet hij weten. Dit terwijl Griekenland over krap twee maanden de EU-voorzittershamer over mag nemen. De Britse media waren de afgelopen dagen op oorlogssterkte naar Kalamata afgereisd om te zien hoe dit afliep.

En dan Nederland. Het land dat er niet vies van is afgedankte gevechtsvliegtuigen voor een prikje over te doen aan de Grieken. Om over de marinefregatten maar te zwijgen. Nummer 8 is vanuit Den Helder onderweg. Wordt die „politieke verbondenheid” verstoord door twee vliegtuigspotters? Die misschien op het verkeerde moment, op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plaats waren? Maar wel op uitnodiging van de Griekse luchtmacht.

Maar ook al is het in Griekenland een puinhoop in de rechtszaal, Vrouwe Justitia doet ook in dit deel van Europa met de blinddoek voor uitspraak. En dus werd het deze week in Kalamata geen politiek steekspel en werd het blazoen van de Britse en de Nederlandse vliegtuigspotters terecht schoondgeveegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer