VS proberen Oekraïne prowesters te houden
De Verenigde Staten hebben vrijdag hun uiterste best gedaan om Oekraïne in het prowesterse kamp te houden. Vicepresident Dick Cheney van de VS voerde gesprekken met de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko en diens premier Julia Timosjenko.
De vroegere Sowjetrepubliek verkeert op het moment in een politieke crisis. Timosjenko zou een coalitie overwegen met de pro–Russische partijen in het parlement, na een hoog opgelopen conflict met Joesjtsjenko over onder meer de opstelling richting Rusland na de inval van dat land in Georgië, een ander voormalig Sowjet–onderdeel.Cheney benadrukte na afloop van de gesprekken dat Washington Oekraïne steunt in het streven naar het lidmaatschap van de NAVO. „De Verenigde Staten staan volledig achter het recht van Oekraïne om de banden met Europa en over de Atlantische Oceaan op het gebied van samenwerking en veiligheid te versterken", zei Cheney. „Wij geloven dat hechtere strategische relaties in het belang zijn van ons allemaal".
Hij benadrukte verder dat geen enkel land buiten de NAVO–lidstaten een veto heeft wat betreft de toetreding van nieuwe leden. Daarmee doelde hij impliciet op Rusland, dat fel tegenstander is van het toetreden van buurlanden als Oekraïne en Georgië tot de militaire verdragsorganisatie.
Cheney zei ook dat Oekraïners moeten kunnen leven „zonder angst voor een militaire invasie of intimidatie", waarmee hij refereerde aan de inval van Rusland vorige maand in Georgië. „We geloven in het recht van mensen om te leven zonder de dreiging van tirannie, economische chantage of intimidatie. Oekraïne kan deze bedreigingen het beste weerstaan door verenigd te blijven".
Feit is dat Oekraïne op het moment verdeeld is tot op het bot, vooral als het gaat om de opstelling richting Rusland. Viktor Janoekovitsj, leider van de op Rusland gerichte Partij voor de Regio’s, de belangrijkste oppositiepartij, sprak zich fel uit tegen een lidmaatschap van de NAVO voor zijn land. „Ieder poging om Oekraïne te laten toetreden tot de NAVO is tot mislukken gedoemd", zei Janoekovitsj, in de wetenschap dat een meerderheid van de 47 miljoen Oekraïners tegen zo’n lidmaatschap is.
Janoekovitsj koos ook duidelijk partij voor Rusland in het Georgië–conflict. „Georgië, dat de oorlog in Zuid–Ossetië begon in de nacht, waarbij vredelievende burgers werden gedood, is, zacht gezegd, emotioneel en crimineel".