„Eetgewoonte student geen probleem voor gezondheid”
Studenten eten niet zo ongezond als wel wordt verondersteld, zo blijkt uit reacties op een oproep om ervaringsverhalen in te sturen. Gezondheidsklachten door verkeerde voeding komen tegenwoordig dan ook nauwelijks voor, stelt studentenarts A. Godkewitsch uit Wageningen.
Gemakzucht en onregelmatig eten vormen volgens hem wel een probleem.Ook Mark Kaspersma, coördinator van de cursus gezond koken voor studenten in Leeuwarden, benadrukt dat een maaltijd op vaste momenten belangrijk is. „Op gezette tijden eten is beter voor de spijsvertering. Daarom proberen wij regelmaat aan te brengen in het eetgedrag.”
Dat gemakzucht niet iets is van de laatste tijd, blijkt uit het relaas van prof. P. A. Siebesma - nu docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en de Evangelische Theologische Faculteit in het Belgische Leuven, in de jaren zeventig student in Leiden. Jarenlang leefde hij op macaroni, spaghetti en rijst. „Om de simpele reden dat daarop staat hoelang het moet koken. Met wat tomatenketchup erdoor heb je toch het idee enige groente binnen te krijgen. Wat boterhamworst erbij, klaar.”
Overigens constateerde een studentenarts destijds bij zijn cliënten wel problemen door voeding. Uit betrouwbare bronnen hoorde Siebesma van een student bij wie scheurbuik werd vastgesteld, veroorzaakt door vitaminegebrek.