Economie

Consument krijgt al jaren te hoge energierekening

Energiebedrijven hanteren al jaren te hoge tarieven voor het transport van elektriciteit. Dat schrijven vijf belangenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Redactie economie
4 September 2008 14:15Gewijzigd op 14 November 2020 06:19
Consumenten krijgen al jaren te hoge energierekening. Foto ANP
Consumenten krijgen al jaren te hoge energierekening. Foto ANP

Volgens de VEMW, die de belangen behartigt van de zakelijke energiebedrijven, betaalt een huishouden enkele tientjes per jaar te veel. GroenLinks heeft een Kamerdebat aangevraagd en wil dat de Rekenkamer onderzoek gaat doen naar de hoge stroomprijzen.Behalve de VEMW hebben Consumentenbond, MKB Nederland, de Vereniging Eigen Huis, de Woonbond en Aedes (de organisatie van woningcorporaties) de brief ondertekend. Ze maken geen bezwaar tegen de prijs van gas en elektriciteit, maar tegen de hoge leveringskosten.

Volgens directeur Hans Grünfeld van VEMW heeft toezichthouder NMa in het verleden al vastgesteld dat de bedrijven onredelijk hoge tarieven hanteren voor het transport van stroom. In 2003 hebben de bedrijven volgens hem met de toezichthouder afgesproken dat de tarieven gematigd zouden worden. Volgens Grünfeld zijn ze niettemin nog steeds te hoog. De VEMW-directeur vindt daarom dat het tijd is voor een onafhankelijk onderzoek door de Algemene Rekenkamer.

De bedrijven die de distributienetten beheren zijn in handen van gemeenten en provincies. Te hoge tarieven spekken dus de kas van de overheid. Tweede Kamerlid Vendrik (GroenLinks) heeft een verzoek ingediend voor een interpellatiedebat. Hij wil minister Van der Hoeven (Economische Zaken) hierover aan de tand voelen.

De Energiekamer, het onderdeel van de NMa dat toezicht houdt op de stroombedrijven, erkent dat in het verleden de tarieven te hoog zijn vastgesteld. Deze toezichthouder heeft nu nog niet wettelijk de bevoegdheid om bedrijven te dwingen achteraf geld terug te betalen. De komende tijd gaan de stroomtarieven met 4,5 procent omlaag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer