Kamer vraagt regels voor ruimen van graf
De SP pleit voor gecertificeerde grafruimers. „Om ongelukken te voorkomen.” Een Kamermeerderheid steunt het voorstel.
De Tweede Kamer debatteerde vanmiddag over de Wet op de lijkbezorging, een wet uit 1991 die regelt wat er met een lichaam moet gebeuren na overlijden. CDA, VVD en PvdA steunen een voorstel van de SP om voortaan alleen gecertificeerde bedrijven of personen graven te laten ruimen.Een graf mag na tien jaar worden geruimd. Met de huidige wet mogen begraafplaatshouders zelf uitmaken wie zij de graven laten ruimen. Dat kunnen gespecialiseerde bedrijven zijn, het kan ook de tuinder om de hoek zijn.
Soms gaat het mis. Op een begraafplaats in Schiedam werden dit jaar restanten van lijkkisten, kledingresten, botten en gebitten aangetroffen. Een man uit Ulft vond in april bij het harken van het graf van zijn vader menselijke resten.
Ontoelaatbaar, vindt SP-Kamerlid Van Raak. „Dat bedreigt de waardigheid van onze overledenen. Bij ruiming moeten de graven een voor een geopend, de botten moeten in juten zakken per lichaam bij elkaar worden gehouden, en vervolgens op respectvolle wijze in een verzamelgraf worden gelegd.”
De SP’er wijt incidenten als die in Schiedam en Ulft aan marktwerking. „Op begraafplaatsen spelen bezuinigingen steeds meer een rol. Een zorgvuldige ruiming, met gecertificeerde grafruimers, zal meer geld kosten. Maar de meeste mensen zullen graag bereid zijn om dat te betalen.”
De ChristenUnie diende een voorstel in ter verruiming van de definitie van een ”lijk”. De partij vindt dat ouders altijd toestemming moeten krijgen voor de begrafenis of crematie van een menselijke vrucht van minder dan 24 weken of een baby van minder dan een dag oud.
Een menselijke vrucht van minder dan 24 weken en een baby van minder dan een dag oud zijn volgens de huidige wet geen lijk. Dat betekent dat begraafplaatshouders en crematoria formeel geen toestemming hoeven geven voor een rouwplechtigheid. In de praktijk geven ze die toestemming meestal wel, in sommige gevallen blijkt dat echter een probleem te zijn. De ChristenUnie betreurt dat en wil duidelijkheid in de regelgeving.