Politiek

Kamer sluit debat over Cramer

DEN HAAG – De meerderheid van de Tweede Kamer wil de discussie over het actieverleden van minister Cramer van VROM sluiten.

Redactie politiek
3 September 2008 07:17Gewijzigd op 14 November 2020 06:19
Ministers Cramer en Balkenende in debat met de Kamer. Foto ANP
Ministers Cramer en Balkenende in debat met de Kamer. Foto ANP

Alleen PVV, VVD en Verdonk bleven dinsdag, tijdens een spoeddebat over de kwestie, kritisch. PVV Kamerlid Madlener diende zelfs een motie van wantrouwen in, maar hij kreeg van geen enkele andere fractie steun. De VVD wilde dat premier Balkenende persoonlijk de regie in handen zou nemen om meer duidelijkheid te krijgen over het verleden van Cramer.
Madlener kreeg van andere fracties de wind van voren omdat zijn fractie bij voorbaat al een motie van wantrouwen aankondigde, nog zonder de verdediging van de minister aan te horen. ChristenUnie Kamerlid Cramer (geen familie van de minister) betitelde het optreden van de PVV als „zinloos geweld.” Na protest van Madlener nam hij dat weer terug.
Uitgezonderd PVV en VVD legden de overige fracties zich neer bij de voorlopige conclusies van een rapport van Ernst & Young dat minister Cramer gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin staat dat het onderzoeksbureau geen bevestiging kon krijgen dat Cramer in 1986 persoonlijk is benaderd of toestemming gaf voor een steunbetuiging aan het krakersblad Bluf!.
„Wat ons betreft is het klaar, uit, over”, zei CDA Kamerlid Spies tijdens het debat. PvdA Kamerlid Dijsselbloem is het daarmee eens. „Er is gezocht naar spijkers op laag water en ze zijn niet gevonden.” Volgens de SP is de kwestie niet meer dan „een storm in een Haags glas water.”
Minister Cramer zei dat de advertentie bedoeld was ter ondersteuning van een medewerkster van de drukkerij waar Bluf! werd gedrukt. Deze medewerkster dreigde te worden vervolgd vanwege de publicatie van de gegevens, die waren buitgemaakt bij het ministerie van Economische Zaken. Ten diepste ging het om een steunverklaring aan de persvrijheid, zo legde Cramer uit. „Als het alleen daarom zou zijn gegaan, zou ik nu weer tekenen als ik nog steeds voorzitter van Milieudefensie was”, aldus de bewindsvrouw.
Ze nam wel afstand van de publicatie, ook door Bluf!, van de namen en privéadressen van ambtenaren. Premier Balkenende benadrukte dat Cramer zich heeft gedistantieerd van geweldpleging, inbraak en andere criminele activiteiten.
VVD en PVV eisten dat minister Cramer de kosten van het onderzoek door Ernst&Young zelf moet betalen. Dat is de bewindsvrouw echter niet van plan. „Ik sta hier niet als privépersoon, maar als minister Cramer. Het is normaal gebruik om het departement een dergelijk onderzoek te laten financieren.”
Cramer raakte twee weken geleden in opspraak toen een advertentie uit 1986 opdook waarin steun werd betuigd aan het krakersblad Bluf! dat geheime plannen publiceerde over de bouw van nieuwe kerncentrales. Die documenten waren gestolen uit het ministerie van Economische Zaken. Onder de 178 ondertekenaars bevond zich ook Cramer, destijds voorzitter van de Vereniging Milieudefensie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer