EU waarschuwt Rusland
De EU schort de besprekingen over een nieuw verdrag met Rusland op zolang Russische militairen in Georgië niet zijn teruggekeerd naar de posities die ze innamen voor het conflict in Georgië op 7 augustus begon.
Regeringsleiders van de 27 EU–landen hebben dat maandag besloten in Brussel bij een ingelaste EU–top. Verder organiseren ze een donorconferentie voor de wederopbouw van Georgië en sturen ze meer waarnemers.Premier Balkenende en andere leiders veroordeelden het „buitenproportionele" militaire geweld van Rusland in Georgië. In de conclusies was geen kwaad woord over Georgië, dat door velen al als Europees grondgebied wordt gezien. De Georgiërs krijgen eenvoudiger een visa en er komt eventueel een vrijhandelszone.
De Europese Unie heeft Rusland maandag gewaarschuwd dat de onderlinge relaties op „een kruispunt" staan als gevolg van het Russische optreden in de crisis in Georgië.
Premier Balkenende noemde het standpunt een „goed signaal" en is blij met de eenheid onder de regeringsleiders. Voor het overleg hadden Nederland en enkele andere landen vooral gehamerd op het openhouden van het overleg met Rusland, terwijl de Britten en Oost–Europeanen sancties willen. Na het overleg zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dat het openhouden van de dialoog wel veronderstelt dat Rusland afspraken over terugtrekking nakomt.
De EU veroordeelde ook de erkenning door Moskou van de onafhankelijkheid van de afvallige Georgische regio’s Abchazië en Zuid–Ossetië. Sarkozy kondigde aan dat hij volgende week maandag opnieuw naar Moskou en Tbilisi reist om te praten met de Russische president Dmitri Medvedev en vervolgens met de Georgische president Michail Saakasjvili.
De EU–landen zijn doorgaans voorzichtig met Rusland, omdat Europa elke dag veel Russisch gas en olie nodig heeft. Ruim 40 procent van het verstookte gas en een derde van de ruwe olie komt uit Russische pijpleidingen.
De EU–leiders besloten daarom maandag dat ze elkaar zullen steunen, mocht Moskou besluiten de gaskraan naar een aantal landen dicht te draaien. De Europese Commissie moet daarvoor met voorstellen komen. Vooral de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen vrezen dat Rusland de graskraan dichtdraait: deze landen rekenen dan op gas en olietankers uit Nederland en andere EU–landen.
EU–buitenlandcoördinator Javier Solana meldde dat de EU honderd waarnemers zal sturen naar Georgië. Er zijn daar nu al veertig. Verder is aan Georgië extra humanitaire hulp toegezegd, en steun bij de wederopbouw van de infrastructuur.