’Troopergate’ achtervolgt Palin in verkiezingstijd
Nog maar koud gekozen als running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, moet gouverneur van Alaska Sarah Palin zich al verdedigen in het eerste schandaal rond haar persoon, dat de naam troopergate heeft gekregen.
De relatief onbekende kandidaat voor het vicepresidentschap van de Verenigde Staten wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij het ontslag van commissaris van politie Walt Monegan, kennelijk omdat hij had geweigerd zich te laten betrekken bij Palins familiebeslommeringen. Monegan weigerde politieagent (trooper) Mike Wooten te ontslaan die juist een scheiding van Palins zus achter de rug had.De beschuldiger is Andrew Halcro, blogger en directeur van een autoverhuurbedrijf, die in 2006 de gouverneursverkiezingen van Palin verloor. Monegan beweert dat hij nooit van Palin zelf de opdracht kreeg om Wooten te ontslaan, maar dat hij zich daartoe gedwongen voelde door medewerkers uit Palins staf.
Wooten was getrouwd met de zus van Palin en staat bekend als een ongedisciplineerd persoon. Hij heeft sinds 2001 verscheidene malen reprimandes gekregen voor het overtreden van verschillende wetten en het politiebeleid en heeft zelfs eens een stroomstootwapen op zijn stiefzoontje Payton gebruikt, het neefje van Palin.
Ondertussen is een onderzoek naar de zaak ingesteld. Palin zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend en zegt het naar haar gestartte onderzoek te verwelkomen. „Hou me maar verantwoordelijk”, zei ze strijdlustig. Nu ze is gekozen als McCains running mate kan ze er echter zeker van zijn dat de zaak de komende maanden, tot de presidentsverkiezingen op 4 november, uitvoerig behandeld zal worden en dat ieder detail wordt uitvergroot.
Het campagneteam van McCain is niet verontrust over het onderzoek. „Het gaat erom dat gouverneur Palin een staat van dienst heeft als het gaat om overheidszaken doorzichtiger te maken en wij vertrouwen volledig op die staat van dienst”, liet McCains woordvoerster Maria Comella weten.
De zaak kwam aan het rollen nadat op 17 juli op het weblog van Halcro een bericht verscheen waarin beweerd werd dat Monegan zich door Palins medewerkers gedwongen voelde om Wooten te ontslaan. Monegan was diezelfde maand ontslagen, nadat hij een overplaatsing had geweigerd naar de raad die gaat over alcoholcontroles in Alaska.
Palin verklaarde het ontslag destijds als een manier om met het politiedepartement een nieuwe richting in te slaan. Toen Monegan zich uitliet over de dwang die hij vanuit haar staf voelde, beschuldigde Palin hem er tijdens een persconferentie van een slechte teamspeler te zijn, die zich niet voldoende had ingezet bij het invullen van vacatures en het tegengaan van alcoholmisbruik.
De grote vraag is of Monegan inderdaad geprest werd Wooten te ontslaan en of Palin hierbij misbruik maakte van haar machtspositie. Hoewel Monegan beweert nooit direct een opdracht van haar te hebben gekregen, is de kwestie rond Wooten volgens hem diverse keren aan aan de orde gesteld door Palin, haar man Todd en stafmedewerkers.
Een maand na het ontslag maakte Palin bekend dat er inderdaad tientallen keren door haar medewerkers naar het bureau van Monegan is gebeld, ondermeer om na te gaan hoe de situatie rond Wooten verliep. Ze ontkende echter zelf toestemming tot de telefoontjes te hebben gegeven.
In een van de telefoongesprekken wordt door een medewerker van Palin de kwestie Wooten inderdaad ter sprake gebracht. „Todd en Sarah verwonderen zich erover, waarom is die gozer nog altijd in dienst? Het is een vreselijk geval. … Weet je, voor hen lijkt het alsof iedereen hem in bescherming neemt.” Ook deze keer wist Palin niet dat het telefoongesprek had plaatsgevonden.
Waar Palin waarschijnlijk wel zeker van kan zijn is dat de zaak Wooten, troopergate, haar gedurende de hele verkiezingstijd zal achtervolgen.