Strijd om Winnie the Pooh
Clare Milne en het Amerikaanse film- en amusementsbedrijf Walt Disney hebben een rechtbank in Los Angeles (Californië) woensdag gevraagd om Milnes recht op de auteursrechten van de figuur Winnie the Pooh te erkennen.
Milne is de kleindochter van de Britse schrijver en journalist Alan Alexander Milne, die de figuur Winnie the Pooh in de jaren twintig van de vorige eeuw creëerde.
Pooh werd onmiddellijk een groot succes, ook in de VS. Daar verkocht Milne in 1930 de auteursrechten aan Stephen Slesinger. Vier jaar geleden werd in de VS echter een wet aangenomen die de auteursrechten voor erfgenamen met twintig jaar verlengt. Op basis daarvan eist Clare Milne het recht op Poohs auteursrechten nu op van Slesinger.
Slesinger heeft de rechten op Pooh doorverkocht aan Disney, maar zegt dat dit bedrijf zich niet houdt aan de afspraken over de verdeling van royalty’s. Disney verdient per jaar ongeveer 1 miljard dollar (1 miljard euro) aan de verkoop van Pooh-films en Pooh-artikelen. Milne is bereid een nieuwe overeenkomst met Disney te sluiten. Vandaar de gezamenlijke claim bij de rechtbank van Los Angeles.
Een advocaat van Slesinger zei in een reactie dat de familie de rechten op rechtmatige wijze van de familie Milne heeft verkregen en dat die niet zomaar afgenomen kunnen worden. „Typisch Disney”, aldus een woordvoerder van de familie. „Volgens ons is het een wanhopige zet om achter de rug van de familie Slesinger om de rechten in handen te krijgen.”
Disney ontkent dat de nieuwe afspraken op zijn initiatief tot stand zijn gekomen en stelt verder dat dit niets te maken heeft met de juridische strijd die Slesinger al sinds 1991 met hen voert over de rechten. Een rechter van het hooggerechtshof heeft onlangs echter bepaald dat er een accountantsonderzoek moet worden uitgevoerd om te bepalen hoeveel geld er aan de familie Slesinger verschuldigd is vanwege een verkeerde verrekening van royalty’s.