Zware repressie van godsdienst in Oezbekistan
De autoriteiten van Oezbekistan maken zich blijvend schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten. Met name de vrijheid van godsdienst is in het geding.
Dat meldt Forum 18. Deze Noorse nieuwsdienst deed onderzoek naar de actuele mensenrechtensituatie in het Centraal-Aziatische land.Het onderzoek van Forum 18 loopt vooruit op een periodiek rapport over de situatie in Oezbekistan door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) dat in december verschijnt.
Volgens Forum 18 is het beleid van de Oezbeekse regering in tegenspraak met haar eigen wetgeving. Alle niet-geregistreerde religieuze activiteiten worden in het Aziatische land gezien als een „misdaad.” Bedreiging en vervolging van leden van religieuze groeperingen komen regelmatig voor. Ook is het verboden om met een religieus doel bijeen te komen in huizen. Een grove schending van de eigen wetgeving en het internationaal verdrag voor de rechten van de mens, aldus de Noorse nieuwsdienst.
De overgrote meerderheid van de Oezbeken is moslim. Moslims worden daarom niet onderdrukt. Wel staat ook de islam onder streng overheidstoezicht. Zo worden alle imams door de overheid aangesteld en reguleert de staat het aantal moskeeën in het land.
Andere religieuze gemeenschappen daarentegen worden daadwerkelijk geconfronteerd met intimidatie en geweld. Religieuze groeperingen worden streng in de gaten gehouden door de politie en de inlichtingendienst NSS. Ook leerkrachten op school doen mee aan de repressie van religieuze minderheden. Zo waarschuwen ze de kinderen in de klas ervoor om geen protestantse kerkdienst bij te wonen.
Het is voor religieuze gemeenschappen niet mogelijk om zomaar een gebouw te kopen of te huren. De NSS infiltreert op grote schaal in geregistreerde kerken en religieuze gemeenschappen. Ook wordt gebruikgemaakt van verborgen afluisterapparatuur.
Een andere manier om religieuze groeperingen te onderdrukken, is door de banden met het buitenland te verbreken. Zo is zending in Oezbekistan verboden en is het voor buitenlanders moeilijk om een visum te verlengen. Deze zomer nog weigerden de Oezbeekse autoriteiten de hoogste rabbijn van het land een nieuw visum te geven.
Volgens een VN-rapport uit 2007 wordt er in het Centraal-Aziatische land veelvuldig gemarteld. Ook Forum 18 krijgt regelmatig te horen dat religieuze gevangenen worden bedreigd, gemarteld of zelfs verkracht. Forum 18: „Deze methoden worden gebruikt om volwassenen en kinderen te dwingen hun geloof af te zweren of informatie te verschaffen over zichzelf en anderen.”
Ambtenaren ontkennen de misstanden in Oezbekistan en laten weten dat de religieuze tolerantie in het land „floreert.” Ondertussen moedigen staatsmedia de burgers van het land openlijk aan om zich te keren tegen religieuze minderheden, meldt de Noorse nieuwsdienst.
Sinds de onafhankelijkheid van Oezbekistan in 1991 is Islam Karimov president van het Centraal-Aziatische land. Zijn beleid wordt gekenmerkt door sterke repressie. Het land heeft met zijn bevolking van 28 miljoen het grootste aantal inwoners van alle Centraal-Aziatische landen.