Economie

Werknemers SHB beslissen over faillissement

Werknemers van de vroegere havenarbeidspool SHB beslissen woensdag of het bedrijf failliet gaat of niet. In twee informatiebijeenkomsten voor het personeel, gevolgd door ledenraadplegingen van de bonden, moeten de 830 werknemers besluiten over CAO-voorstellen die de mensen diep in hun portemonnee raken. Wijzen ze die af, dan is de SHB volgens de directie ’heel snel’ en volgens de bonden woensdagavond failliet.

ANP
5 November 2002 14:59Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

„Het is erop of eronder”, aldus FNV Bondgenoten-bestuurder R. Wennekes. „Wij krijgen geen hulp van buiten; we hebben geen tijd meer en anders rest ons faillissement”, zo schrijft SHB-directeur E. Janssen in de uitnodiging aan het personeel.

De SHB is ooit gesticht door Rotterdamse havenbedrijven. Mede betaald door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, werden daarin werknemers ondergebracht die bij andere bedrijven overtollig waren geworden. In ruil daarvoor verplichtten de bedrijven zich op piekdagen alleen bij de SHB extra personeel in te huren. Medio jaren negentig werd de SHB geprivatiseerd. Het bedrijf kreeg geld mee van het ministerie, ruim 20 miljoen euro, maar dat is nu helemaal op.

Dat komt onder andere door de teruglopende lading in de haven, maar ook doordat de SHB een harde kern oudere werknemers had die te weinig opleiding hadden om het moderne havenwerk aan te kunnen. Het kwam de afgelopen jaren regelmatig voor dat de SHB enerzijds ’nee’ moest verkopen aan klanten die extra mensen nodig hadden, maar tegelijkertijd werknemers volledig doorbetaald werkloos thuis op de bank had zitten: de zogenoemde leegloop. Begin dit jaar werden in een noodsprong al ruim zeshonderd contracten omgezet in oproepcontracten, maar ook dat biedt geen soelaas meer.

Wennekes schat in dat een deel van het oudere personeel, vooral om de pensioenrechten te waarborgen die verloren gaan als het bedrijf failliet gaat, nog wel wil instemmen met de CAO-voorstellen. „Maar het is de vraag of de jongeren daar nog voor willen inleveren.” Hij hoopt op minimaal vierhonderd man woensdag. „Komen die niet dan interesseert het ze kennelijk niet en dan moet de boel maar omvallen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer