Oude pc wordt kerktelefoon
Leden van de christelijke gereformeerde kerk in Kampen bouwen pc’s om tot internettelefoon. „Zo omzeilen we de hoge kosten die telecombedrijf KPN rekent om via de traditionele kerktelefoon te luisteren.” Het idee is afkomstig van de Hobby Computer Club (HCC).
De christelijke gereformeerde diaconie van Kampen heeft zich ongeveer een jaar geleden de vraag gesteld wat een goed alternatief zou zijn voor het probleem van de hoge kosten van de kerktelefoon. „We zijn, samen met de andere kerken van Kampen, in gesprek geweest met Essent, een bedrijf dat internet via de kabel aanbiedt”, zegt voorzitter van de diaconie W. van den Berg. „Essent zei: Wij gaan een soort station bouwen waarop alle kerken kunnen inloggen. Elke kerk zou dan een investering moeten doen, die in vijf jaar eruit zou zijn.”
Toen dit te lang ging duren, heeft de Commissie Ambt en Dienst, een toerustingscommissie van de classis Zwolle, zich over de kwestie gebogen. Voorzitter ds. P. W. Hulshof uit Dronten had een artikel gelezen over een vergadering in Utrecht van de HCC. In april reisde Van den Berg met een ambtsbroeder naar een presentatie. „HCC heeft een proefuitzending laten horen. Het leek ons heel aantrekkelijk. We hebben ons verder georiënteerd. De kosten bleken niet al te hoog te zijn.”
Gebruiksvriendelijk
Het HCC–plan komt neer op het ombouwen van een pc tot internetkerktelefoon. Het woord computer klinkt voor veel ouderen natuurlijk eng, maar Van den Berg kan mensen geruststellen. „Het gebruik van de computer bestaat uitsluitend in het aan– en uitzetten ervan.”
Benodigdheden? „Luisteraars moeten in het bezit zijn van een 486–pc of hoger. Die zijn allemaal gratis beschikbaar gesteld door gemeenteleden. Ze moeten worden omgebouwd en er moet een geluidskaart, modem en cd–romdrive in komen. De ombouwkosten bedragen ongeveer 300 gulden. HCC geeft instructies hoe het ombouwen in z’n werk gaat. Iedere gemeente zou zo’n ombouw zelf moeten kunnen voltooien”, aldus Van den Berg.
Volgens hem is de kerktelefoonoplossing gebruiksvriendelijk. „Het enige dat luisteraars hoeven te doen, is de aan– en uitknop indrukken. Je hebt geen beeldscherm, geen toetsenbord en geen muis, alleen maar de kast van de pc en twee geluidsboxen. Zodra men de knop indrukt, zoekt de pc automatisch verbinding met de kerk, waar een server staat. En de pc in de kerk maakt verbinding met de hoofdcomputer. Deze zal komen te staan bij Bas van Oosterom of bij André Fondse, in Veenendaal of Hilversum. Beide heren zijn christelijk gereformeerd en lid van de HCC. De hoofdcomputer maakt vervolgens verbinding met de provider.”
De internetkerktelefoon is niet gevoelig voor storingen, zegt Van den Berg. „De thuiscomputer start op vanaf een cd–rom. Een harde schijf loopt immers wel eens vast, en een cd–rom is veel minder storingsgevoelig.” Ook het inbellen van een groot aantal mensen moet geen probleem zijn. „Men heeft tijdens de presentatie gesproken van kerken met honderd aansluitingen. Wij hebben een gemeente met 22 aansluitingen.”
Kosten
Stel dat iemand langdurig ziek is, dan kun je per direct een computer bij hem thuis neerzetten, geeft Van den Berg als voorbeeld. „De luisteraar heeft alleen de telefoonkosten. Die bedragen tussen de 1,10 gulden en 1,30 gulden per dienst, als we uitgaan van een dienst van een uur en tien minuten. Men rekent namelijk 1,50 per anderhalf uur, omdat voor de zondag een gereduceerd tarief geldt. Uitgangspunt is dat wij als gemeente alle verdere kosten voor onze rekening nemen, zowel de aanschaf van de pc als het ombouwen. Maar het grootste deel van de pc’s is geschonken.”
De kerk betaalt 77 gulden per maand voor het gebruik van de provider, in het geval van christelijk gereformeerd Kampen is dat het inbelnummer (account) van ”Bijbel en pc”. Die 77 gulden is ongeacht het aantal aansluitingen, zegt Van den Berg. „Dat drukt natuurlijk enorm de kosten. KPN rekent 36 gulden per maand per aansluiting. Voor onze gemeente zou dat neerkomen op 792 gulden per maand. Dat bedrag betaalden we tot voor kort ook.
Zelfs al zou je een pc voor 300 gulden kopen, en voor 300 gulden ombouwen, is dat 600 gulden per luisteraar. In ons geval kom je dan op zo’n 13.000 gulden per jaar. Nu betaalden we zo’n kleine tienduizend. Dus met ruim een jaar heb je de investering eruit. En je bent met deze oplossing mobieler. Verhuiskosten die je bij KPN moet betalen, zijn er niet, evenmin als de 200 gulden aansluitingskosten.”
Meedoen
Gaan alle kerken van Kampen meedoen? Van den Berg gaat begin november aan zeven andere kerken uit Kampen een toelichting geven. Van andere stichtingen of organisaties die kerktelefoonoplossingen aandragen, is hij niet precies op de hoogte. „Wel is er contact geweest met de Landelijke Organisatie Kerktelefoon. We hebben afgewacht wat deze organisatie zou gaan doen. Maar wij vonden deze oplossing praktischer. Je hebt meer zelf in de hand. Stel dat de regering alles weer op de helling zet: dan verkoop je de pc’s weer, en heeft de investering minder risico gelopen dan wanneer we met een kabelexploitant in zee waren gegaan. Die zegt namelijk: Als het niet loopt, verhogen we de tarieven. En nu hebben we de kosten zelf in de hand.”
„Het voordeel van de diensten van ”Bijbel en pc” is dat deze groep mensen werkt zonder winstoogmerk”, zegt Van den Berg. „Dit in tegenstelling tot een kabelexploitant. Wel zal men enige garantie moeten geven inzake de continuïteit van het opsporen en verhelpen van storingen. Maar als er wat is, is men bereid hulp te verlenen, hebben we gemerkt. Het sturen van een mailtje is dan voldoende.”
Naast het traditioneel luisteren naar de kerktelefoon, is het mogelijk dit uit te breiden met dia’s of bewegende beelden, aldus Van den Berg. „Dit zou in een later stadium kunnen worden toegepast. Luisteraars voelen zich dan nog meer verbonden met de gemeente, maar hebben wel weer duurdere apparatuur nodig.”