Buitenland

Kapers Sudanees vliegtuig geven zich over

TRIPOLI - De twee kapers van het vliegtuig uit Darfur hebben zich aan de Libische autoriteiten overgegeven. Dat meldt een medewerker van de luchtvaartmaatschappij.

Buitenlandredactie
27 August 2008 07:09Gewijzigd op 14 November 2020 06:16
KHARTOEM - In het gekaapte vliegtuig zitten drie leidinggevende leden van de Minnawi-factie (foto) van de Darfurese SLM, een bondgenoot van de Sudanese regering. Foto EPA.
KHARTOEM - In het gekaapte vliegtuig zitten drie leidinggevende leden van de Minnawi-factie (foto) van de Darfurese SLM, een bondgenoot van de Sudanese regering. Foto EPA.

De kapers meldden woensdagmorgen nog met de gekaapte Boeing te willen doorvliegen naar Parijs. Dat meldde de directeur van het vliegveld bij de Libische oase Kufra woensdagmorgen. Daar is het toestel dinsdagavond geland omdat de kerosine bijna op was. De Libische autoriteiten stuurden vanuit de hoofdstad Tripoli versterkingen naar het 1600 kilometer verderop gelegen Kufra. De luchthaven daar, die uit de Tweede Wereldoorlog dateert, is zeer klein en beschikt nauwelijks over communicatiemiddelen.

Het vliegtuig van de Sudanese maatschappij Sun Air was met 94 passagiers plus bemanning onderweg naar de Sudanese hoofdstad Khartoem.

„Ongeveer twintig minuten na vertrek deelde de piloot aan het vliegveld van Nyala mee dat het vliegtuig was gekaapt”, aldus een medewerker van Sun Air. De Boeing 737 landde zo’n vier uur later op het vliegveld bij Kufra. De piloot verklaarde dat hij opdracht had gekregen naar de Libische hoofdstad Tripoli te vliegen. Daarvoor zou het toestel echter te weinig kerosine hebben gehad. Daarom kreeg hij toestemming om in Kufra te landen.

De kapers eisten alleen kerosine en kaarten om de weg naar Parijs te vinden en willen verder niet onderhandelen. Volgens de directeur van het vliegveld hebben de tien kapers tegen de piloot gezegd dat zij aanhangers zijn van Abdel Wahed Mohammed al-Nur. Die geeft leiding aan een tak van de Darfurese SLM (Sudanese Bevrijdingsbeweging) die weigert vrede te sluiten met de regering in Khartoem. De kapers zeggen te handelen in overleg met Wahed, die zij in Parijs willen ontmoeten. Een woordvoerder van de factie van Wahed ontkende echter elke betrokkenheid bij de kaping. Onder de passagiers zijn drie leidinggevende leden van de rivaliserende Minnawifactie van de SLM, die nu een bondgenoot is van de Sudanese regering.

De kapers weigerden voedsel dat de Libische autoriteiten voor de passagiers hadden aangeboden. „Ze hebben ook het verzoek van de luchthaven afgewezen om passagiers die wegens onvoldoende airconditioning in het toestel zijn flauwgevallen, medische behandeling te geven”, aldus het Libische staatspersbureau Jana.

Het toestel was vertrokken uit de grootste stad in Darfur, Nyala. In de buurt van het vliegveld van Nyala was maandag een grote Sudanese veiligheidsmacht een kamp voor ontheemden binnengetrokken. Bij die actie zouden tientallen personen zijn gedood.

Sinds het uitbreken van het conflict in Darfur in 2003 zijn al circa 300.000 mensen om het leven gekomen; meer dan 2 miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven of op de vlucht geslagen. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag doet onderzoek naar oorlogsmisdaden in Darfur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer