Thaise demonstranten bezetten regeringscomplex
Thaise demonstranten hebben dinsdag in Bangkok een complex bestormd waar zich de regeringsgebouwen bevinden. Eerder op de dag werd ook een televisiestation bezet. De demonstranten willen premier Samak Sundaravej tot aftreden dwingen.
Gewapend met knuppels, stokken en een enkel pistool haalde de menigte aanhangers van de Volksliga voor Democratie (PAD) een televisiestation dat als een spreekbuis van de regering wordt beschouwd tot twee keer toe tijdelijk uit de ether. Bij de overheidsgebouwen werd personeel verhinderd naar binnen te gaan. De bezettingen verliepen vreedzaam, hoewel eigendommen van het televisiestation in stukken werden geslagen.De demonstraties waren een poging om de regering van Sundaravej tot aftreden te dwingen. Volgens de PAD is de premier een stroman van voormalig premier Thaksin Shinawatra, die tijdens een staatsgreep in 2006 werd afgezet en naar Engeland vluchtte. Het aftreden van Shinawatra was het resultaat van maandenlang demonstreren door de PAD die het leger zover kreeg een staatsgreep te plegen. Shinawatra werd beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik.
Deze keer beschuldigde de PAD Sundaravej ervan de grondwet te willen wijzigen, waardoor Thaksin vervolging wegens corruptie zou kunnen ontlopen. Daarnaast vindt de groep dat de regering zich te weinig inspant om Thaksin uitgeleverd en berecht te krijgen. Thaksin en zijn vrouw vluchtten eerder deze maand naar Engeland na een borgsom te hebben betaald om op vrije voeten te komen.
De PAD, een conservatieve groepering die zich vereenzelvigt met de monarchie en het leger, lijkt met de acties van dinsdag de regering te willen provoceren tot gewelddadig ingrijpen. Zo zou zij de sympathie van de bevolking voor zich willen winnen en het leger willen verleiden tot een nieuwe staatsgreep. In 2006 verliepen de gebeurtenissen op eenzelfde manier.
De belangrijkste bevelhebber van het leger liet echter al vlug weten dat de gebeurtenissen van dinsdag op een politieke manier opgelost konden worden en dat een staatsgreep niet tot de mogelijkheden behoorde. Ook de politie onthield zich van het gebruik van geweld.
Sundaravej, wiens partij in december de verkiezingen won, liet maandag weten niet te zullen aftreden en zei dat de demonstraties de wekelijkse kabinetsvergadering niet verstoorden. Dinsdagochtend werd echter besloten de vergadering te verplaatsen naar een militair hoofdkwartier.
Volgens demonstrantenleiders waren in de straten van Bangkok honderdduizenden mensen op de been, maar die claim leek overdreven. De PAD probeert al langer de regering van Sundaravej dwars te zitten, maar verliest langzamerhand haar invloed. De beweging heeft inmiddels veel bewoners van Bangkok van zich vervreemd door het ontregelen van het toch al moeizaam doorstromende verkeer in de Thaise hoofdstad.
De groepering probeert haar invloed terug te winnen door de ene na de andere kwestie aan de kaak te stellen. Momenteel wil de PAD naast het aftreden van de regering de democratie vervangen door een systeem waarbij aangewezen personen uit de bureaucratie en het leger het land regeren. Volgens de beweging is de grotendeels boerenbevolking niet in staat een goede afweging te maken bij het kiezen van volksvertegenwoordigers. Vorige maand nog viel de PAD de regering aan door te beweren dat Thais grondgebied aan Cambodja is afgegeven en deze maand staat de groepering bewoners in Bangkok bij, die bang zijn dat het parlement wel eens naar hun buurt kan worden verplaatst.