Onderzoek naar crisis Zeeuwse politie
Er komt een onafhankelijk onderzoek naar misstanden binnen het korps die de ondernemingsraad (or) van de politie Zeeland heeft gesignaleerd en waarbij het vertrouwen tussen de raad en korpsbeheerder Koos Schouwenaar is geschaad. Dat heeft Schouwenaar maandag gezegd. De raad zegde afgelopen weekeinde het vertrouwen in hem op.
Schouwenaar, burgemeester van Middelburg, blijft aan als korpsbeheerder. Ook komt er een interim–korpschef, Hans Vissers. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van spoedoverleg van het Regionaal College maandag, waarbij alle dertien Zeeuwse burgemeesters aanwezig waren.Een paar weken geleden zei de or al het vertrouwen in de korpsleiding op. De raad vindt dat Schouwenaar niet onbevooroordeeld in het conflict kan bemiddelen.
Schouwenaar verwacht dat wanneer het onderzoek loopt en Vissers aan het werk is er voldoende basis zal zijn om het vertrouwen terug te winnen. „Ik heb wel overwogen om op te stappen, maar dat leek niet de beste oplossing. Een onderzoek om de relatie te herstellen is beter". Wie dat gaat uitvoeren is nog niet bekend, net zo min als de precieze onderzoeksopdracht. Schouwenaar wil wel dat dit binnen enkele weken begint.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken had begin deze maand al laten weten dat er een interim–korpschef zou komen, die de goede verhoudingen binnen de politieregio moet herstellen. Dat was een gevolg van het feit dat Fup Goudswaard kort daarvoor uit zijn functie van korpschef was ontheven, omdat hij geen verklaring van geen bezwaar van de Algemene Inlichtingen– en Veiligheidsdienst (AIVD) kreeg.
De antecedenten van Goudswaard werden niet onderzocht voordat hij in februari 2003 aantrad als korpschef in Zeeland. Daar was geen speciale reden voor, het was een verzuim, aldus Binnenlandse Zaken. Onlangs nam de inlichtingendienst AIVD het privéleven en het strafrechtelijk verleden van Goudswaard alsnog onder de loep. De dienst concludeerde volgens de korpschef zelf dat hij chantabel is door buitenechtelijke verhoudingen.