Economie

„Staat ook schuldig aan woekerpolissen”

De staat moet meebetalen aan de compensatie van Nederlanders die een woekerpolis hebben afgesloten via een bedrijfsspaarregeling.

Redactie economie
25 August 2008 11:51Gewijzigd op 14 November 2020 06:16
DEN HAAG - Enkele financiële instellingen die woekerpolissen hebben aangeboden, waaronder ING-dochter Nationale-Nederlanden en Fortis, zijn inmiddels gedaagd in de woekerpolisaffaire. Foto: ANP
DEN HAAG - Enkele financiële instellingen die woekerpolissen hebben aangeboden, waaronder ING-dochter Nationale-Nederlanden en Fortis, zijn inmiddels gedaagd in de woekerpolisaffaire. Foto: ANP

Dat heeft de Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, maandagmorgen gezegd tegenover de NOS.Volgens Wabeke heeft de overheid zich medeschuldig gemaakt aan de problemen die er zijn ontstaan met woekerpolissen door in 2002 en 2003 „bij wijze van overval” de aftrekbaarheid van premies voor bedrijfsspaarregelingen in te perken.

Hierdoor besloten deelnemers minder geld in te leggen. Door de hoge kosten die aan de polissen verbonden zijn, verdampte de inleg grotendeels, waardoor de uitkering lager uitvalt dan was beoogd. Veel werknemers met bedrijfsspaarregelingen hebben hierdoor schade opgelopen.

Volgens Wabeke heeft de overheid zich „onbetrouwbaar” getoond door „tijdens het spel de regels te veranderen.” Hij verwacht daarom dat de staat zal meebetalen aan de compensatie van de woekerpolisslachtoffers. „Als aan het einde van de rit een oplossing is gevonden, verwacht ik dat ook de fiscus een steentje bijdraagt”, aldus Wabeke tegenover de NOS.

De Stichting Woekerpolisclaim (WPC) ondersteunt het pleidooi van Wabeke. Volgens de stichting zijn ongeveer 2 miljoen polissen getroffen zijn door de fiscale veranderingen. Voorzitter Jeroen Wendelgelst vindt dat de overheid bij wijze van compensatie de fiscale veranderingen zou moeten terugdraaien.

De affaire rond woekerpolissen kwam in 2006 aan het licht nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een onderzoek constateerde dat veel beleggingsverzekeringen ondoorzichtig en relatief duur waren. Dergelijke beleggingsverzekeringen worden sindsdien woekerpolissen genoemd. Naar schatting hebben in totaal zo’n 6,5 miljoen Nederlanders in de afgelopen jaren zo’n beleggingspolis afgesloten.

Enkele financiële instellingen die woekerpolissen hebben aangeboden, waaronder ING-dochter Nationale-Nederlanden en Fortis, zijn inmiddels gedaagd in de woekerpolisaffaire. Vorige week diende WPC ook een reeks klachten in tegen Rabobank Nederland. Rabobank zou zijn klanten hebben misleid rondom het product OpMaat Hypotheek, waarvan er 100.000 zijn verkocht.

Op dit moment is de AFM, in opdracht van minister Bos, bezig met een feitenonderzoek naar woekerpolissen. Het onderzoek, dat maandenlange vertraging heeft opgelopen, moet duidelijk maken welke kosten verzekeraars in rekening hebben gebracht bij verschillende typen polissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer