Binnenland

Nieuwe richtvlaggen voor Regiment van Heutsz

Het Regiment van Heutsz heeft nieuwe richtvlaggen. Tijdens een ceremonie in Arnhem kregen de eenheden ze vrijdag uitgereikt. Ook de voormalige Uruzganstrijder Marc van de Kuilen werd onderscheiden.

Binnenlandredactie
22 August 2008 22:14Gewijzigd op 14 November 2020 06:15

Richtvlaggen symboliseren de binding van de eenheid met het Huis van Oranje en de saamhorigheid van allen die bij de eenheid dienen of hebben gediend. Van oorsprong zijn het veldtekens, die op het slagveld door legeraanvoerders werden gebruikt om hun troepen te identificeren en aan te sturen. Voor de troepen fungeerden ze als oriëntatiepunt in het strijdgewoel.Naarmate de oorlogvoering zich verder ontwikkelde, verloor de richtvlag zijn functionele waarde. De richtvlaggen zijn binnen het leger nog steeds symbolen van trouw, eenheid en eergevoel.

De burgemeester van Coevorden, Bouwmeester, reikte de vlaggen vrijdag uit. Coevorden was de geboorteplaats van de naamgever van het regiment, de voormalig bevelhebber van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), generaal J. B. van Heutsz.

De plechtigheid had plaats op het terrein van het Koninklijk Tehuis voor oud-militairen Bronbeek in Arnhem. Daar huizen ook militairen van het KNIL.

Na het ontstaan van de republiek Indonesië in 1950 werd het KNIL ontbonden. De traditie van het KNIL werd echter voortgezet door het nieuwe regiment infanterie dat werd genoemd naar Van Heutsz. Het 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel uit het nabij Arnhem gelegen Schaarsbergen is nu drager van de traditie, zoals dat heet.

Vrijdag werden 73 militairen van het bataljon beëdigd op het vaandel van het Regiment van Heutsz als onderdeel van hun voorbereiding op de uitzending naar Uruzgan in november. Het bataljon, onder leiding van de luitenant-kolonel Jan Swillens, vormt dan de kern van de Battle Group van de Task Force Uruzgan.

Korporaal Marc van de Kuilen kreeg vrijdag in Arnhem het Draaginsigne Gewonden. Hij kreeg de onderscheiding vanwege de verwondingen die hij opliep tijdens zijn inzet in operatie Kapcha As in Uruzgan. Tijdens gevechten in januari kwamen Nederlandse militairen onder vuur van collega’s te liggen. Twee militairen, Wesley Schol en Aldert Poortema, kwamen daarbij om. Marc van de Kuilen raakte door het gevecht zijn twee benen kwijt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer