Kroes weet niets van verzoek Fortistopman
Fortis heeft, in tegenstelling tot wat topman Maurice Lippens beweert, bij de Europese Commissie nooit een formeel verzoek gedaan voor uitstel van de deadline voor de verkoop door Fortis van delen van ABN AMRO.
Dat heeft een woordvoerster van Eurocommissaris Kroes donderdag gezegd.Bestuursvoorzitter Maurice Lippens verweet Kroes maandag, tijdens een informele bijeenkomst voor aandeelhouders, dat zij ongevoelig bleef voor zijn smeekbeden om uitstel. Maar Kroes zegt in het zakenblad FEM Business dat ze met baron Lippens het laatste driekwart jaar niet heeft gesproken. „Hij heeft dus absoluut niet voor mij op de knieën gelegen.”
Lippens’ bewering dat hij via een oud-Eurocommissaris ook heeft gepoogd Kroes op andere gedachten te brengen, wordt door haar eveneens ontkend. De Eurocommissaris is verbaasd over de aantijgingen. „Lippens heeft mijn mobiele nummer en het nummer van mijn secretaresse. Hij heeft mij echter helemaal niet benaderd.”
Volgens Fortis heeft de bank-verzekeraar inderdaad nooit een formeel verzoek tot uitstel ingediend. Op de website van Het Financieele Dagblad geeft een woordvoerster toe dat Lippens „uiteraard niet in persoon met Kroes heeft gesproken” maar dat dit telkens gesprekken waren tussen „teams van specialisten van de bank-verzekeraar en de EU.” „Het smeken voor uitstel was slechts beeldspraak om aan te geven dat we hard gezocht hebben naar een andere oplossing”, aldus de zegsvrouw.
Fortis verkocht de ABN AMRO-onderdelen op 2 juli aan Deutsche Bank met een boekverlies van 300 miljoen euro. Fortis moest de activiteiten afstoten omdat het concern volgens Kroes op de Nederlandse zakelijke markt een te sterke positie dreigde te krijgen.
Fortis wilde uitstel van de verkoop omdat de marktomstandigheden niet goed waren en zijn positie als verkopende partij verzwakt was door de strenge deadline. „Je hoeft geen bolleboos te zijn om te beseffen dat die deadline onze onderhandelingspositie slechter maakte. We hebben Kroes gesmeekt om een verlenging, maar het antwoord bleef onverbiddelijk nee.”
Mede door het verlies op de transactie met Deutsche Bank was eind juni een noodgreep nodig bij Fortis van ruim 8 miljard euro om financieel gezond te blijven.
De plotselinge aankondiging van de noodzakelijke kapitaalinjectie zorgde er ook voor dat de beurskoers van Fortis een forse smak maakte. Beleggers reageerden woedend en verweten Fortis een gebrek aan openheid. Een maand eerder had de bank-verzekeraar nog gemeld dat er geen vuiltje aan de lucht was. Fortis beloofde daarop beter te zullen communiceren naar buiten. De drie bijeenkomsten voor aandeelhouders -één in Amsterdam, twee in Brussel- maakten deel uit van dit beleid.