Van Geel: Maximumsnelheid op meer plaatsen omlaag
De maximumsnelheid op snelwegen zou op meer plekken in stedelijke gebieden omlaag moeten om de overlast door geluid en vervuiling terug te dringen. Staatssecretaris Van Geel van Milieu wil een maximum van 80 kilometer per uur ook op andere plaatsen instellen, als blijkt dat dit werkt bij Overschie in Rotterdam.
Dat blijkt uit de notitie Vaste Waarden, nieuwe vormen die Van Geel maandag naar de Tweede Kamer stuurde. Het rapport laat zien waar het met het milieubeleid de komende vier jaar naartoe moet.
Uit onderzoek blijkt dat geluidsoverlast en luchtvervuiling in wijken die vlakbij een snelweg liggen, fors minder worden bij verlaging van de snelheid. Als blijkt dat dit wordt ondersteund door de ervaringen in Rotterdam, kent Van Geel nog wel vijftig tot honderd kilometer snelweg waar dit kan. Hij denkt daarbij onder andere aan de A10 rond Amsterdam.
Verder wil de staatssecretaris extra afspraken maken met de chemische industrie om de uitstoot van lachgas terug te dringen. Hierdoor zou Nederland de Kyoto-afspraken kunnen halen. Deze houden in dat de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 6 procent minder moet zijn dan in 1990. In algemene zin blijven de doelstellingen van het kabinet in stand, alleen loopt de uitvoering vertraging op. Om kosten te besparen blaast Van Geel bepaalde maatregelen af, zoals de voorgenomen overkappingen van infrastructuur. Andere maatregelen worden uitgesteld, zoals de doelstellingen voor verbetering van de luchtkwaliteit die aanvankelijk voor 2010 op de agenda stonden. Dat wordt nu vijf jaar later. In plaats van deze plannen komen er alternatieven die gericht zijn op zaken als de ideale brandstofmix, beter verkeersmanagement en scherpere milieueisen voor verkeer, maar dan wel in Europees verband.
GroenLinks ziet in de notitie een afbraak van het milieubeleid, doordat het kabinet noodzakelijke maatregelen ermee uitstelt. Er wordt te weinig gedaan aan de luchtvervuiling, de geluidshinder en de stijgende uitstoot van broeikasgas. Tegelijkertijd stelt het kabinet voor om Europese normen te versoepelen omdat Nederland er anders niet aan kan voldoen.
Milieudefensie noemt de notitie kortzichtig en onverantwoordelijk. De Kyotodoelen worden ternauwernood gehaald door de inzet van kernenergie, zonder dat het kabinet met een oplossing komt voor het kernafval.