„Geen geldstroom seksclub en Hells Angels”
Tussen het luxebordeel Yab Yum in Amsterdam en motorclub Hells Angels zijn de afgelopen jaren geen geldstromen gegaan. Het Instituut Financieel Onderzoek heeft dat geconcludeerd na onderzoek in opdracht van de advocaten van de seksclub. Dat bleek donderdag op de rechtbank in de hoofdstad.
Yab Yum vocht daar het besluit aan van de gemeente Amsterdam om de vergunningen van het bedrijf in te trekken. Een van de redenen daarvoor was dat de firma in handen zou zijn van de Hells Angels. De officiële eigenaar Hennie Vittali zou niet meer dan hun zetbaas zijn. Amsterdam trok de licenties van Yab Yum in na een advies van het landelijk bureau Bibob, dat kijkt of ondernemers hun vergunningen mogelijk misbruiken voor criminele activiteiten. Het luxebordeel sloot 4 januari de deuren.De juristen van de gemeente stelden donderdag opnieuw dat de Hells Angels Yab Yum door middel van afpersing hebben verkregen. De vroegere eigenaar Theo Heuft zou de zaak in 1999 uit vrees voor zijn leven voor een bijzonder lage prijs hebben verkocht.
Volgens Amsterdam stond Yab Yum de afgelopen jaren niet onder leiding van Vittali, maar van diens zwager en Hells Angels Harrie Stoeltie. Hij was tot voor kort officieel hoofd beveiliging van de seksclub. De hoofdstad stelt dat Stoeltie wel eens klanten van Yab Yum zou kunnen afpersen, bijvoorbeeld met door verborgen camera’s opgenomen beelden.
Advocaat Bram Moszkowicz van Yab Yum noemde het betoog van de gemeente „een gefabriceerd verhaal". Hij wees erop dat Heuft zelf stelt dat hij in de jaren negentig inderdaad het slachtoffer was van een poging tot afpersing. De daders zouden echter niet de Hells Angels, maar de inmiddels geliquideerde criminelen Sam Klepper en John Mieremet zijn.
Heuft verkocht de zaak naar eigen zeggen om een einde te maken aan de bedreigingen. Vittali betaalde er een lage prijs voor omdat ook hij mogelijk te maken zou krijgen met pogingen tot afpersing. Om dat te voorkomen, huurde hij Stoeltie in voor de beveiliging. Moszkowicz wees er verder op dat Vittali zijn zwager inmiddels heeft ontslagen.
Overigens waren Heuft en Stoeltie allebei in de rechtszaal aanwezig en zaten ze naast elkaar. De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.