Binnenland

Politie Rijnmond werkt samen met Kaapverdië

Politie en justitie in de regio Rotterdam-Rijnmond gaan samenwerken met hun collega’s op de Kaapverdische eilanden, onder meer op het gebied van de criminaliteitsbestrijding. Dat maakte korpschef A. Meijboom woensdag bekend.

Van onze correspondent
21 August 2008 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 06:15

Samen met hoofdofficier H. Korvinus bracht Meijboom vorige maand een bezoek aan drie van de tien Kaapverdische eilanden: Santiago, Sao Vicente en Santo Antao. „Rotterdam is een multiculturele stad. Er wonen 72 nationaliteiten en we willen graag contact leggen met hun thuislanden”, zegt Meijboom. Omdat in Rotterdam 17.000 Kaapverdianen wonen, wordt een samenwerkingsverband aangegaan met Kaapverdië. „Dat doen we door de politiemensen van hier en van daar met elkaar in contact te brengen. Het wordt een vorm van uitwisseling”, aldus Meijboom. Hij zegt getroffen te zijn door de gastvrijheid en de interesse van zijn collega’s in Kaapverdië. De Rotterdamse delegatie sprak met de Kaapverdische president, leden van de regering, lokale bestuurders, rechters en met de leiding van politie en justitie. In november komt er een Kaapverdische delegatie van politie en justitie naar Rotterdam.„Met elkaar gaan we een lijst maken van onderwerpen waarbij samenwerking nodig is”, zegt de korpschef. Hij noemt onder andere criminaliteitsbestrijding, jeugd- en geweldsproblematiek en wetgevingstrajecten. „Per jaar gaan we samen aan één of twee onderwerpen werken.”

Volgens hoofdofficier van justitie mr. H. Korvinus is het justitieapparaat op de Kaapverdische eilanden professioneel met zijn werk bezig. „Probleem daar is de transitopositie van de eilanden. Er worden veel drugs doorgevoerd. De enorm lange kust van de over een groot gebied verspreide eilanden is moeilijk te bewaken”, zegt Korvinus.

De delegatie heeft ook een aantal gevangenissen bezocht, waarbij problemen zijn gesignaleerd op het gebied van de huisvesting van gevangenen. Volgens Korvinus zijn wel nieuwbouwactiviteiten waargenomen.

Op de vraag waarom het eiland Sal, dat bekendstaat als het meest drugsgerelateerde eiland, niet is bezocht, antwoordde korpschef Meijboom dat het onmogelijk is om in zes dagen alle elementen van de veiligheids- en criminaliteitsproblematiek in ogenschouw te nemen. „Het ging er ons om een indruk te krijgen van de problemen die daar spelen”, zegt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer