Politiek

Premier onthult beeld Abraham de Geweldige

Minister-president Balkenende onthult op 5 november het standbeeld van oud-premier Abraham Kuyper in Maassluis. Het meer dan levensgrote bronzen beeld van kunstenaar Frank Letterie komt aan de Goudsteen in het centrum te staan.

Binnenlandredactie
19 August 2008 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 06:14

Met de onthulling van het standbeeld heeft Kuyper 88 jaar na zijn dood een standbeeld in de openbare ruimte. De keuze is op Maassluis gevallen omdat de politicus en theoloog daar in 1837 werd geboren.Abraham Kuyper was zoon van de plaatselijke hervormde predikant. Zijn leven was bijzonder arbeidzaam: de theoloog, politicus, staatsman, journalist en publicist richtte onder meer de Antirevolutionaire Partij (ARP) op (1879), stichtte de Vrije Universiteit (1880) en stond aan de wieg van de Doleantie (1886) en daarmee van de Gereformeerde Kerken (1892). Ook stond hij aan het roer van het kabinet-Kuyper (1901-1905) en was hij hoofdredacteur van kerkblad De Heraut en dagblad De Standaard.

Daarbij had Kuyper oog voor sociale vraagstukken. Mede daarom kreeg hij de titel ”klokkenist der kleine luyden”. Overigens hoorde hij zelf letterlijk genomen ook tot die groep, zijn andere titel ”Abraham de Geweldige” ten spijt: Kuyper mat niet meer dan 155 centimeter. Zijn standbeeld meet van hoofd tot voeten echter 170 centimeter.

Het initiatief voor het standbeeld komt van de Stichting Monument Abraham Kuyper, die in 2005 werd opgericht. Aanvankelijk leek het standbeeld er niet te kunnen komen: een meerderheid in de raad van Maassluis was tegen de komst van het monument omdat de betekenis van Kuyper voor Maassluis niet helder was. „Zijn betekenis was nog veel groter dan alleen Maassluis”, schampert voorzitter Jac. Hogeweg uit Dordrecht van de stichting over die politieke houding.

Volgens Hogeweg wordt in november met de onthulling door Balkenende „eindelijk een fout hersteld.” „En dat vinden echt niet alleen christelijke mensen. Ook iemand als SP’er Marijnissen, die in het comité van aanbeveling zit, zegt: We moeten oog hebben voor de historie. Wat Kuyper heeft bewerkstelligd, is ongelofelijk. De werkkracht van die man was enorm.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer