Buitenland

Iran lanceert nepsatelliet

Iran heeft zondag een nepsatelliet gelanceerd. Dat meldde het Iraanse persbureau IRNA, dat eerder meldde dat het om een echte satelliet ging.

Buitenlandredactie
18 August 2008 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 06:14

De nepsatelliet werd gelanceerd om de zelfgebouwde draagraket Safir (Ambassadeur) vanaf een lanceerplatform in de woestijn in Noord-Iran te testen. Iran ligt overhoop met het Westen, dat het islamitische land ervan verdenkt in het geheim kernwapens te bouwen. Met de draagraketten zouden ook wapens gelanceerd kunnen worden. Iran zegt daarvoor geen plannen te hebben.Het Witte Huis noemde de Iraanse raketlancering zondag „verontrustend”, omdat deze technologie ook militair gebruikt kan worden.

De Verenigde Staten gaan een raketafweersysteem in Oost- Europa bouwen om eventuele aanvallen met langeafstandsraketten uit „schurkenstaten” zoals Iran en Noord-Korea af te weren. Het raketschild bestaat uit twee bases, in Polen en in Tsjechië.

Op ten minste vier locaties in Iran worden sjiitische doodseskaders door een Iraans elitekorps en de Libanese Hezbollah klaargestoomd voor de strijd in Irak. Zij hebben het gemunt op specifieke Irakezen en op Iraakse en Amerikaanse militairen in het algemeen. Dat is gebleken uit verhoren van gevangengenomen strijders en andere inlichtingenbronnen.

Een anonieme Amerikaanse inlichtingenofficier zei vorige week in een interview dat hij een dag eerder lijsten met mogelijke doelwitten aan de Iraakse inlichtingenchef had overhandigd. Daarop zouden onder anderen veel rechters staan.

De sjiitische doodseskaders worden volgens de inlichtingenofficier tussen nu en oktober in Irak terug verwacht. De Iraakse geheime dienst is begonnen aan een operatie om te achterhalen waar deze doodseskaders van plan zijn de grens over te steken. Ook de Iraakse premier Nuri al-Maliki is ingelicht en in Bagdad zijn posters verspreid met afbeeldingen van de veronderstelde leiders van de doodseskaders.

De Amerikaanse officier zei dat hij deze informatie prijsgeeft om Iran onder druk te zetten de trainingskampen op te breken en om te voorkomen dat deze teams daadwerkelijk naar Irak komen. De Verenigde Staten sporen Irak tevens aan Iran via diplomatieke kanalen met de informatie te confronteren.

De sjiitische milities bestaan waarschijnlijk grotendeels uit strijders die Irak verlieten na de opgevoerde veiligheidsoperatie van de Amerikaanse en Iraakse legers dit voorjaar. De Verenigde Staten zeggen dat vooral af te leiden aan de sterke daling van het aantal aanslagen met geavanceerde bermbommen in die periode.

De afdeling van de Revolutionaire Garde die de Irakezen traint is het elitekorps Quds, die er tevens van wordt verdacht de Iraakse opstandelingen te bewapenen met technologisch geavanceerde explosieven. Hierdoor zouden veel Amerikanen zijn omgekomen. In het verleden zou het Quds-korps tevens geholpen hebben bij de oprichting van de Hezbollah in Libanon in 1982 en wapens geleverd hebben aan Bosnische moslims in de oorlog in de Balkan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer