Politiek

GL bezorgd over lik-op-stukbeleid

GroenLinks is bezorgd over de gevolgen van het zogenaamde zerotolerancebeleid ten aanzien van drugs op dancefeesten. GroenLinksfractieleider Halsema en Tweede Kamerlid Azough hebben hierover donderdag schriftelijke vragen gesteld aan minister Klink van Volksgezondheid.

Binnenlandredactie
15 August 2008 11:45Gewijzigd op 14 November 2020 06:14

Beide parlementariërs dringen erop aan dat de minister „over zijn principiële weerstanden tegen drugs en drugsgebruik heenstapt” en de gezondheid van de drugsgebruikers vooropstelt. Ze willen dat preventieve drugstests en voorlichting in het uitgaansleven worden ingezet.Uit onderzoek van de verslavingszorg in Noord-Brabant blijkt dat bezoekers als gevolg van het zerotolerancebeleid tijdens feesten grote hoeveelheden drugs gebruiken voordat ze naar een feest gaan.

Als de drugs uitgewerkt raken, kiezen gebruikers voor de gevaarlijke combinatie met alcohol om de roes in stand te houden. Bovendien melden ze zich uit vrees voor de politie minder snel bij de eerste hulp.

Veldwerker Dorpmans van de Brabantse verslavingsinstelling Novadic-Kentron vindt dat het opkomende lik-op-stukbeleid van de politie op dancefeesten geen enkel gezondheidsdoel dient en dat dit beleid aanzet tot gevaarlijk drugsgebruik. Eindhoven, de regio waarin de verslavingsinstelling actief is, is een van de politieregio’s waar het strenge beleid de afgelopen tijd is toegepast.

Dorpmans verklaarde donderdag dat het strengere beleid zich sinds eind 2006 vanuit de Randstad heeft uitgebreid naar de rest van het land. Als voorbeelden noemt hij de inzet van drugshonden bij de toegangscontroles en de aanwezigheid van agenten in burger op de dansvloer.

Volgens politiewoordvoerder Cebrian zijn de controles bij dancefeesten niet nieuw of extra streng. „Het beleid is landelijk en bestaat al langer. In het verleden werd er flexibel mee omgesprongen. Nu houden we ons consequent aan het beleid. Harddrugs worden niet gedoogd. Softdrugs tot aan de gebruikershoeveelheid.”

Cebrian geeft aan dat er tijdens het dancefestival Extrema in Best geen drugshonden zijn ingezet bij de toegangscontrole en er geen agenten in burger aanwezig waren. Wel is het feestterrein vooraf door drugshonden afgespeurd op eventuele vooraf verstopte drugs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer