Politiek

Kritiek Balkenende op mensenrechten-situatie China

Minister-president Balkenende heeft zondag tijdens een onderhoud met de Chinese premier Wen Jiabao zijn zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in China. „Dit thema moet aan de orde worden gesteld. Dat heb ik voorheen gedaan, vandaag ook en dat zal ik ook in de toekomst blijven doen”.

ANP
11 August 2008 06:26Gewijzigd op 14 November 2020 06:12
PEKING - Minister-president Balkenende heeft zondag tijdens een onderhoud met de Chinese premier Wen Jiabao zijn zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in China. Foto: EPA
PEKING - Minister-president Balkenende heeft zondag tijdens een onderhoud met de Chinese premier Wen Jiabao zijn zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in China. Foto: EPA

Balkenende, die vanwege de Olympische Spelen een driedaags bezoek aan China brengt, sprak onder meer over de persvrijheid, de positie van de bewakers van mensenrechten, de rechten van minderheden en de situatie in Tibet. Volgens de bewindsman vond Wen dat over deze kwestie verder moest worden gesproken. Dat zal eind oktober gebeuren wanneer Balkenende een officieel bezoek aan China brengt, na afloop van de Azië-top.Tweede Kamerlid Blom van de PvdA had Balkenende opgeroepen „ferme taal” te spreken over de mensenrechten in China en hij is tevreden over de premier. „Bij dit soort zaken gaat het puur om de kracht van de herhaling”.

Voordewind van de ChristenUnie heeft de afgelopen tijd gezegd dat de premier wegens de mensenrechtensituatie in China een daad had moeten stellen door weg te blijven bij de Spelen. „Van mij hoeft hij er niet te zitten, maar nu hij er is, is het goed dat hij de mensenrechten aan de orde heeft gesteld”.

Wel wil Voordewind nog weten of Balkenende ook gehoor heeft gegeven aan zijn motie die voor de zomer door Kamer is aangenomen. Deze schrijft voor dat bij een bezoek aan landen zoals China niet alleen met regeringsleiders gesproken moet worden, maar ook met mensenrechtenactivisten.

De premier heeft in China aan Wen ook het Nederlandse standpunt over de situatie in Zuid-Ossetië kenbaar gemaakt. „Ik heb aangegeven dat we willen dat er naar een vreedzame oplossing wordt gezocht en dat de partijen moeten zoeken naar een dialoog”. China is permanent lid van de VN-Veiligheidsraad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer