Trouwen op 08-08-08 en bij start Spelen
Ruim 15.000 paren hebben vrijdag in Peking hun huwelijk laten registreren, op de 8e van de 8e van 2008. Vrijdag is de openingsdag van de Olympische Spelen en deze mensen willen de mooiste dag van hun leven daarmee nog net even specialer maken.
Een vrouw met een megafoon roept tegen de jonge mannen en vrouwen dat ze netjes in de rij moeten blijven staan. Meer dan honderd aanstaande bruidsparen wachten voor het bord ”van 8:00 tot 9:00” tot ze aan de beurt zijn. Twee groepen gingen hen al voor, maar deze lichting heeft het meeste geluk. Veel van hen hebben jaren gewacht, om op 08-08-2008 om 8 uur ’s ochtends in het huwelijk te kunnen treden.„Dit is een belangrijke dag voor Peking, voor China en zelfs voor de hele wereld”, zegt An Da, een bruid van 29, die in het dagelijks leven als milieubeschermer werkt. „Het is een dag van wereldvrede, waarop we allemaal samen de openingsceremonie meemaken.” Dat vonden An Da en haar kersverse echtgenoot Chai Xilong (eveneens 29) wel mooi bij hun eigen huwelijksceremonie passen.
De twee hebben elkaar tijdens hun studie in Peking ontmoet en al drie jaar geleden besloten ze om met trouwen te wachten tot deze achtste augustus. Alleen al in het districtskantoor van de wijk Chaoyang zijn er nog ruim 2000 andere stellen. Trots laten alle koppels zich fotograferen met hun trouwboekjes, waarbij de felbegeerde datum duidelijk zichtbaar is.
De sfeer is opgetogen. Mensen zijn blij dat ze de rest van hun leven kunnen vertellen dat ze op de openingsdag van de Olympische Spelen getrouwd zijn. Al jarenlang kijken de Chinezen uit naar deze olympiade, maar in de laatste maanden begint het taalgebruik erover steeds meer religieuze vormen aan te nemen. Toen de olympische vlam werd aangevallen tijdens de internationale fakkeltocht, spraken de staatsmedia over het schenden van het „heilige vuur.” En veel koppels die zich vandaag in de echt lieten verbinden, voelen dat ze daarmee de zegen krijgen van de „olympische geest.”
Toch spelen ook oude Chinese tradities een rol bij de voorkeur voor deze huwelijksdag. De acht heeft een lange geschiedenis als geluksgetal, vandaar ook dat de organisatie van de Spelen vanavond om acht minuten over acht met de openingsceremonie wil beginnen. Ook in andere jaren trouwden veel mensen daarom op 8 augustus.
Chai Xilong legt uit dat dubbele data geluk brengen voor een huwelijk. Het Chinese huwelijkssymbool betekent zelf ook weer ”dubbel geluk”. Chai heeft uitgerekend dat de 8e dit jaar zowel volgens de zonnekalender als volgens de Chinese maankalender op een dubbele datum valt. „Volgens de Chinese telling is het nu nog de zevende van de zevende maand en dat is de Chinese equivalent van Valentijnsdag!” Zijn berekening gaat alleen op voor de vroege ochtend, en dus moesten ze op tijd opstaan. Dat hebben ze er graag voor over, om hun huwelijk onder zo’n goed gesternte te kunnen beginnen.
Een groot bruiloftsfeest zit er vandaag niet in, vanwege alle verkeersmaatregelen en verscherpte veiligheid in de stad. De bruiloft stellen ze, zoals bijna alle stellen in de registratiehal vanochtend, uit tot na de Olympische Spelen.
„We steunen de Olympische Spelen volkomen, dit is nu de prioriteit. Het is nu niet de tijd om je over je eigen dingen druk te maken, we willen ons helemaal voor de Spelen inzetten”, zegt An Da. „Zelf zouden we de gouden medaille voor beschaafd gedrag willen winnen”, vervolgt ze. „We wonen vlak bij het nationaal stadion en daar zullen vast veel buitenlanders komen die de weg zoeken of een hotel. Dan is het onze plicht ze te helpen.”