Kerk & religie

Anglicaanse leider pleit voor eenheid

De leider van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury, heeft opgeroepen tot begrip en eenheid binnen zijn kerk. Hij deed dat zondagavond aan het einde van de Lambethconferentie, het tienjaarlijkse overleg van anglicaanse bisschoppen uit de gehele wereld.

Kerkredactie
4 August 2008 07:23Gewijzigd op 14 November 2020 06:11
Aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury heeft opgeroepen tot eenheid binnen de Anglicaanse Kerk. - Foto EPA
Aartsbisschop Rowan Williams van Canterbury heeft opgeroepen tot eenheid binnen de Anglicaanse Kerk. - Foto EPA

De bijeenkomst in Canterbury, die op 16 juli begon, stond in het teken van de diepe verdeeldheid binnen de anglicaanse gemeenschap over de toelating van vrouwen en homoseksuelen tot het priester en bisschopsambt. Bijna drie weken van overleg heeft daar weinig aan kunnen veranderen.„We mogen dan niet al onze problemen hebben opgelost, maar de stukken liggen op het bord” om de problemen op te lossen, zei Williams tegen de ruim 650 bisschoppen in de zaal. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat de bisschoppen die de conferentie boycotten in de komende maanden weer betrokken worden bij het overleg. Tegelijk verweet hij de liberale Noord-Amerikaanse kerken dat zij de eenheid van de anglicaanse gemeenschap onder grote druk zetten. Williams: „Als deze kerken de noodzaak van een moratorium (op het zegenen van relaties van hetzelfde geslacht en de wijding van homoseksuele geestelijken) niet accepteren, komen we niet verder. Dan blijven we in groot gevaar.”

Tijdens de conferentie was er sprake van een gezamenlijke erkenning dat voor de toekomst een ”Covenant”, een overeenkomst, nodig is, aldus de aartsbisschop. Volgens de BBC betreft het hier „een soort verklaring van gedeelde geloofsovertuigingen” waaraan anglicaanse kerken zich in meer of mindere mate kunnen binden. Verdere „desintegratie” van de gemeenschap zou op die manier voorkomen kunnen worden. Een van de suggesties die de werkgroep die aan het potentiële convenant werkt, tot nu toe deed is kerken die zich van de traditie van de kerk verwijderen of verwijderd hebben, een „verminderde status” binnen de anglicaanse gemeenschap te geven.

Ruim 200 van de 900 bisschoppen waren uit protest van de Lambethconferentie weggebleven. Vooral de wijding van de Amerikaan Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire, in 2003, is bij veel conservatieve bisschoppen in vooral Afrika, Azië en Latijns Amerika zeer slecht gevallen. Robinson heeft een geregistreerd partnerschap met een man. De behoudende kerkleiders achten homoseksueel gedrag strijdig met de Bijbel. Robinson was niet uitgenodigd voor de conferentie.

In juni belegden orthodoxe anglicanen in Jeruzalem de Global Anglican Future Conference (Gafcon) om „de toekomst van de anglicaanse kerkfamilie vorm te geven.” Zij richtten toen de Gemeenschap van Belijdende Anglicanen op, die de orthodoxe principes wil gaan verdedigen en verbreiden.

De omstreden bisschop Robinson liet zondag in een interview voor de Britse radio weten pessimistisch te zijn over de toekomst van de Anglicaanse Kerk. Volgens hem willen „sommige traditionalisten” actief een scheuring binnen de kerk bewerkstelligen. Robinson: „Bullies always come back for more”, oftewel: „Vechtersbazen komen altijd terug voor meer.”

De homoseksuele bisschop verweet aartsbisschop Williams kortzichtigheid: „Niets dan een totale overwinning stelt deze lui tevreden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer