Buitenland

VN–missie in Darfur met jaar verlengd

Na urenlange discussies heeft de VN–Veiligheidsraad donderdagavond een resolutie aangenomen die de VN–missie Unamid in Darfur met een jaar verlengt. De Verenigde Staten onthielden zich uiteindelijk van een stemming, na onenigheid over de vermelding in de tekst van een mogelijk arrestatiebevel tegen de Sudanese president vanwege genocide.

ANP
1 August 2008 07:33Gewijzigd op 14 November 2020 06:11

Wekenlang was achter de schermen al gedebatteerd over de tekst en donderdag leek de zaak beklonken te zijn. Maar op het laatste moment verzette de VS zich tegen het document, al zag de ambassadeur af van een veto. De leden namen de resolutie uiteindelijk met veertien voor en een onthouding aan, slechts enkele uren voor het mandaat om middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) zou aflopen.Washington is sterk voorstander van de vredesmissie, maar struikelde over een alinea in de tekst. Daarin staat dat de VN–Veiligheidsraad eventueel bereid is om een arrestatiebevel tegen president Omar al–Bashir te bevriezen als dat in het belang is van de vrede in Darfur. De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is uit op de uitlevering van Bashir omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden in de Sudanese provincie.

De VS zien Bashir liever nog vandaag dan morgen verdwijnen uit de Sudanese hoofdstad Khartoum, maar vinden landen als China en Zuid–Afrika op hun weg. Die zien niets in zo’n arrestatiebevel, bang voor de escalatie die dat kan veroorzaken in het bloedige conflict in Darfur.

De VN stellen dat in de Sudanese crisisregio sinds het voorjaar van 2003 ten minste 200.000 mensen zijn omgekomen en twee miljoen uit hun huizen zijn gedreven. De regering in Khartoum ontkent dat en stelt dat 10.000 mensen zijn gedood.

De Unamid–missie opereert met circa negenduizend militairen in Darfur, terwijl het volgens plan 26.000 man zou moeten tellen. Doordat Khartoum dwarsligt en VN–landen maar geen militairen, materieel en politiemannen leveren, blijft Unamid in Darfur – een gebied ter grootte van Frankrijk – een beperkte rol spelen.

De Sudanese ambassadeur bij de Verenigde Naties reageerde volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN blij op de resolutie. Sudan noemde een eventueel uitleveringsbevel tegen Bashir eerder een „recept voor een ramp". Het Arabische land staat niet in voor de gevolgen voor de blauwhelmen als het hof in Den Haag daadwerkelijk een arrestatiebevel tegen Bashir uitvaardigt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer