Buitenland

Onzekerheid in Turkije is voorbij

Na een moeizame periode van enkele maanden kan de Turkse regering weer vol gas aan de slag. Woensdag besloot het constitutioneel hof dat regeringspartij AK-partij niet wordt verboden.

Buitenlandredactie
31 July 2008 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
ANKARA – Aanhangers van de Turkse AK partij vierden woensdag bij het partijbureau in Ankara dat hun beweging niet is verboden. De rechtbank wees de aanklacht van de hand dat de partij een bedreiging vormt voor het seculiere karakter van het land. Wel bepa
ANKARA – Aanhangers van de Turkse AK partij vierden woensdag bij het partijbureau in Ankara dat hun beweging niet is verboden. De rechtbank wees de aanklacht van de hand dat de partij een bedreiging vormt voor het seculiere karakter van het land. Wel bepa

De openbaar aanklager had een verbod geëist omdat de partij van Turkije een islamitische staat zou willen maken. De meeste Turken zijn moslim, maar Turkije is een seculiere staat. Het hof moet het land beschermen tegen elke bedreiging van de seculiere status.Allerlei hervormingen en onderhandelingen die de AK-partij in gang had gezet, maar waarvan de voortgang onzeker was, kunnen nu weer verder. Van de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie tot een presidentieel bezoek aan Armenië in september.

Het dreigende verbod van de AK-partij heeft de Turkse politiek de afgelopen maanden in zijn greep gehouden en beslissingen over belangrijke kwesties vertraagd. Een nieuwe grondwet is er een belangrijk onderdeel van: de AK-partij is al maanden bezig de oude, in de jaren tachtig door militairen ingevoerde grondwet te moderniseren. Maar de partij moest gas terugnemen.

Die hervorming, die nu verder kan, geeft ook hoop voor de Koerdische kwestie: in het vorig jaar gepubliceerde voorstel voor een nieuwe grondwet werd de Koerdische minderheid meer rechten gegeven. Misschien kan dat een vreedzame wending geven aan de gewelddadige strijd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, die, zo wordt algemeen gedacht, achter de bomaanslagen in Istanbul van zondag zat.

President Gül kan een uitnodiging van zijn Armeense ambtgenoot Sarkissian aanvaarden om in september in de Armeense hoofdstad een voetbalwedstrijd tussen Armenië en Turkije bij te wonen. Gül had die diplomatiek belangrijke uitnodiging tot nu toe aanvaard noch afgewezen - misschien zou hij in september immers geen president meer zijn.

De onderhandelingen met de EU zullen ook een zetje krijgen door de uitspraak van het hof. Die onderhandelingen lagen weliswaar niet stil door de dreiging van uitsluiting van de partij, maar nu een partijverbod van de baan is, kunnen democratische hervormingen ten gunste van de EU verder worden uitgebouwd. Onder andere op het gebied van mensenrechten en minderheden.

Ook de kwestie Cyprus is belangrijk voor Turkije’s toetreding tot de EU. De verwachtingen over onderhandelingen tussen Turks-Cyprioten en de Republiek Cyprus (die alleen het Griekse deel van het eiland beslaat) zijn hooggespannen. De besprekingen beginnen op 3 september. Was de AK-partij verboden, dan had de Turks-Cypriotische onderhandelaar zijn ruggesteun uit Ankara moeten ontberen, wat de onderhandelingen meteen minder kans op succes had gegeven.

Toch heeft de openbare aanklager ook nog een succesje geboekt met zijn poging de AK-partij verboden te krijgen. Hervormingen ten gunste van de islamitische en overwegend conservatieve achterban van de AK-partij zullen voorlopig niet op de agenda staan. Het eerder dit jaar door de AK-partij opgeheven hoofddoekverbod op de universiteit werd door hetzelfde constitutioneel hof teruggedraaid. De AK-partij is weliswaar niet verboden, maar zal nu wel wat gas terug moeten nemen met hervormingen, die uitgelegd kunnen worden als „aantasting van het seculiere karakter van de staat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer