Buitenland

Dagelijks post voor koning Boudewijn

De Belgische oud-koningin Fabiola ontvangt nog dagelijks een overvloed aan post gericht aan haar overleden echtgenoot koning Boudewijn, aldus een woordvoerder van het koninklijk paleis in Brussel maandag.

ANP/Belga
29 July 2008 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 06:10
BRUSSEL - Donderdag is het vijftien jaar geleden dat koning Boudewijn overleed. De herinnering aan hem leeft nog sterk bij de zuiderburen. De strengrooms-katholieke vorst regeerde België maar liefst 42 jaar, totdat hij in 1993, na jaren met gezondheidspro
BRUSSEL - Donderdag is het vijftien jaar geleden dat koning Boudewijn overleed. De herinnering aan hem leeft nog sterk bij de zuiderburen. De strengrooms-katholieke vorst regeerde België maar liefst 42 jaar, totdat hij in 1993, na jaren met gezondheidspro

Donderdag is het vijftien jaar geleden dat koning Boudewijn overleed. De herinnering aan hem leeft nog sterk bij de zuiderburen. De strengrooms-katholieke vorst regeerde België maar liefst 42 jaar, totdat hij in 1993, na jaren met gezondheidsproblemen, in zijn vakantiehuis in Spanje aan een hartaanval overleed.Ter gelegenheid van de vijftiende sterfdag is er donderdag een herdenkingsmis in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken. Recent zijn ook nieuwe boeken en tv-documentaires verschenen over Boudewijn. Huidig koning Albert II noemde Boudewijn deze maand nog uitgebreid in zijn jaarlijkse tv-toespraak.

Het plotselinge overlijden van de koning veroorzaakte een schok in België. Boudewijn was een symbool van nationale eenheid in een land dat uiteen begon te vallen. Diepe rouw overheerste het land. Tienduizenden legden een week lang bloemen, kaarsen en rouwkaartjes voor de hekken van het paleis waar hij lag opgebaard. Foto’s met een zwart lintje van de overleden vorst waren overal te zien.

Boudewijn was in 1951 zeer jong aan de macht gekomen. Hij was toen amper twintig jaar oud. Zijn vader Leopold III moest afstand doen van de troon omdat hij in de Tweede Wereldoorlog met de Duitse bezetter had meegewerkt.

De vrijgezelle koning trouwde negen jaar later met de devote Spaanse Fabiola de Mora y Aragon. Zijn vrouw kreeg meerdere miskramen en het paar bleef kinderloos.

Onder Boudewijn beleefde België veel historische momenten, zoals de wereldtentoonstelling in 1958, waar het Atomium nog altijd een aandenken van is. Twee jaar later gaf Boudewijn de onafhankelijkheid aan Kongo.

Boudewijn kreeg internationale aandacht toen hij in 1990 weigerde een wet te tekenen die abortus legaliseerde. In overleg met de ministerraad besloot hij heel tijdelijk af te treden, zodat de regering de wet kon aannemen. Niet eerder werd die grondwettelijke kunstgreep toegepast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer