Raad van State verwerpt plan gesubsidieerde arbeid
De Raad van State geeft een negatief advies over het plan van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken om mensen in de bijstand met behoud van een uitkering aan het werk te zetten in zogeheten participatiebanen. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken maandag bekendgemaakt.
Het hoogste adviesorgaan van de regering vindt dat Aboutaleb de Eerste Kamer onder onverantwoordelijke druk zet. Om de gesubsidieerde arbeid zo snel mogelijk in te voeren, wil hij namelijk dat de senaat een wet van het vorige kabinet aanneemt.In een later stadium wil Aboutaleb deze wet aanpassen. Gebeurt dat niet, dan zal de wet automatisch komen te vervallen. „De Raad van State is van oordeel dat wetgeving (…) niet op deze wijze behoort te worden gebruikt", aldus het advies aan de staatssecretaris.
De raad vindt het verder „bezwaarlijk" dat gemeenten straks binnen korte tijd met een verandering in de wet te maken krijgen. Met het voorstel wil Aboutaleb bereiken dat meer mensen met een bijstandsuitkering aan het werk worden gezet.
De Raad van State vindt dat hij daarvoor in één keer een goede wet moet indienen of de wet met behulp van een zogeheten novelle, een aanpassing van de wetstekst, moet laten behandelen. De adviesraad stelt dat de wet met die laatste oplossing niet veel vertraging hoeft op te lopen.
Voor Aboutaleb is elke vertraging er echter een te veel. Hij is het bovendien niet met de raad eens dat er druk op de Eerste Kamer zou worden uitgeoefend. Over de behandeling van de aanpassing kan twee jaar worden gedaan, en dat moet volgens hem genoeg zijn.
Zet de staatssecretaris het onaangepaste wetsvoorstel door, dan loopt hij kans dat de aanpassing, en daarmee op termijn de hele wet, in de Tweede Kamer sneuvelt. Eerder werd namelijk al bekend dat zijn eigen PvdA vreest dat mensen door het wetsvoorstel te lang met behoud van hun bijstandsuitkering aan het werk worden gezet.
De partij ziet liever dat bijstandstrekkers slechts een jaar met behoud van bijstand aan de slag moeten.