Antillen blijven fel tegen homohuwelijk
In de discussie rond de erkenning van het homohuwelijk op de Nederlandse Antillen heeft de Antilliaanse minister Leeflang (Onderwijs en Volksgezondheid) de discussie nog meer op scherp gezet.
„Hoe zou Nederland het vinden als wij polygame huwelijken zouden toestaan?” stelt de bewindsvrouw in een ingezonden brief die zaterdag werd gepubliceerd in lokale media.De Antilliaanse regering kondigde vorige week aan in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Willemstad die erop neerkomt dat in Nederland getrouwde homoparen op Aruba en de Nederlandse Antillen dezelfde rechten hebben als in Nederland.
In een reactie gaf Leeflang direct aan de weigering een principiële zaak te vinden, op grond van artikel 40 in het Statuut. Daarin staat dat authentieke akten in alle landen van het Koninkrijk der Nederland worden geaccepteerd met inachtneming van de wetgeving van het land waar de akte ten uitvoer wordt gelegd.
In haar open brief van zaterdag benadrukt ze nog eens dat in 2000 op de Antillen een democratisch besluitvormingsproces heeft plaatsgevonden waarbij het Antilliaanse parlement unaniem koos voor één huwelijksvorm: die tussen één man en één vrouw. „Het is geen kwestie van gevoel of mening, maar een democratisch vastgestelde norm.”
Het is volgens Leeflang „absoluut onacceptabel dat de democratische besluitvorming van de Antillen opzij wordt gezet of gebagatelliseerd. Het zou volstrekt ondemocratisch zijn als hier in de Antillen zo’n fundamentele zaak die slechts bij wetswijziging kan worden vastgesteld, ons wordt opgelegd.”
„Hoe zou men in Nederland reageren wanneer het parlement op de Antillen de wet zou openstellen voor het polygame huwelijk en er vervolgens mensen uit Nederland komen die polygaam trouwen en gelijke rechten opeisen in Nederland?” zo vraagt de minister zich af.
Volgens De Telegraaf is het lesbische stel Charlene Oduber en Esther Lamers inmiddels uit elkaar. De twee voerden tot vorig jaar een jarenlange strijd om in Nederland gesloten homohuwelijken ook op Aruba en de Nederlandse Antillen erkend te krijgen.