Buitenland

Servië hield Karadzic uit de wind

Twee dagen na de arrestatie van de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic komen er van allerlei kanten verklaringen waaruit blijkt hoe de verdachte van oorlogsmisdaden jarenlang uit de wind is gehouden door de Servische autoriteiten.

Buitenlandredactie
23 July 2008 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 06:09
BELGRADO – Twee foto’s van Radovan Karadzic laten duidelijk zien dat er veel geld en tijd zijn gespendeerd aan de vermomming van de voormalige Boschnisch Servische leider. De foto links werd gisteren gepubliceerd tijdens een persconferentie in Belgrado. H
BELGRADO – Twee foto’s van Radovan Karadzic laten duidelijk zien dat er veel geld en tijd zijn gespendeerd aan de vermomming van de voormalige Boschnisch Servische leider. De foto links werd gisteren gepubliceerd tijdens een persconferentie in Belgrado. H

De Servische minister van Binnenlandse Zaken, Ivica Dacic, verklaarde vandaag in Servische kranten zelfs dat Karadzic niet door de politie is gearresteerd, maar is overgeleverd door de geheime dienst. Die had hem ook jarenlang beveiligd. Dacic was tegen de arrestatie van Karadzic en zou alleen instemmen met uitlevering aan het Joegoslaviëtribunaal als Karadzic zich vrijwillig zou melden.Het relaas van Dacic strookt met vele andere verklaringen. Onafhankelijk van elkaar komen mensen met hun ervaringen naar voren die eenduidig wijzen in de richting dat Karadzic vrijwel steeds de hand boven het hoofd werd gehouden door de Servische autoriteiten.

De nationalisten die Karadzic eerder omringden, zijn nog steeds vertegenwoordigd in de regering en de ambtenarij. Daardoor werd de jacht op deze verdachte van oorlogsmisdaden niet serieus gevoerd. Pas de laatste maanden zou de druk vanuit de EU -aangevoerd door Nederland- effect hebben gehad.

Voormalig hoofdaanklaagster bij het Joegoslaviëtribunaal Carla Del Ponte beklaagde zich tot haar laatste werkdag eind vorig jaar over de geringe medewerking die zij kreeg, vanuit zowel Servië als vanuit andere Europese landen.

Het Nederlands Dagblad publiceerde vanochtend een persoonlijke ervaring van een anonieme verslaggever die het echtpaar Karadzic in april 2005 in een afgelegen café was tegengekomen. De eigenares zat naast hem. Toen Karadzic de Nederlander in de gaten kreeg, stond hij echter direct op en verdween in een Mercedes.

Toen de verslaggever de ontmoeting bij de politie meldde, stuitte hij op onwil. Karadzic werd elke dag gezien. Maar officiële verklaringen hierover waren in tien jaar pas twee keer afgelegd.

Toen de Nederlander later zijn tip meldde aan het Joegoslaviëtribunaal, meldde zich ook spoedig de Nederlandse Militaire Inlichtingendienst. Die nam de melding wel serieus, maar kon weinig doen om de arrestatie te bespoedigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer