Buitenland

„Omstandigheden leidden tot dodelijk effect narcosegas”

Als Russische elitetroepen bij de beëindiging van de gijzelingsactie in Moskou gebruik hebben gemaakt van het narcosegas halothaan, moeten er gigantische hoeveelheden van het middel zijn ingezet. Juist die grootschalige inzet van het gas zonder medisch toezicht kan geleid hebben tot de dood van gijzelaars.

ANP
30 October 2002 16:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:54

Dat stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) H. Kerkkamp. Hij reageert daarmee op uitspraken van de Duitse toxicoloog prof. Ludwig von Meyer die woensdag verklaarde dat de troepen waarschijnlijk halothaan hebben gebruikt. Sporen van dit narcosegas zijn volgens Von Meyer ontdekt in de bloedcellen, de urine en het bloedplasma van een van de twee Duitse gijzelaars in het theater.

Volgens Kerkkamp is het narcosegas, dat ook geruime tijd in Nederlandse ziekenhuizen is gebruikt, een heel veilig middel. „In veel ontwikkelingslanden wordt het nog altijd gebruikt omdat het goedkoop en veilig is. Maar dan heb ik het uiteraard wel over omstandigheden waarbij het gas onder toezicht van medici wordt toegediend.”

Juist het ontbreken van dat toezicht kan volgens Kerkkamp hebben geleid tot de dood van veel gijzelaars. „In een ziekenhuis kost het al drie tot vijf minuten om een patiënt door geleidelijke toediening van het gas, dat via een mondkapje wordt ingeademd, onder narcose te brengen. Als je zevenhonderd mensen in een grote theaterzaal zo snel mogelijk met halothaan wilt verdoven, moeten er duizenden liters van gebruikt zijn. Omdat er zowel kinderen als volwassenen en gezonde en zieke of vermoeide mensen mensen in de zaal waren, heeft dat op iedereen een ander effect. Sommigen raken door die hoeveelheden gas bedwelmd terwijl diezelfde hoeveelheid voor andere dodelijk kan zijn”

Als er inderdaad halothaan is gebruikt, hadden er volgens de NVA-voorzitter mogelijk mensen gered kunnen worden door de snelle inzet van medisch personeel. „Het gas op zich is niet dodelijk. Het veroorzaakt geen giftige reactie maar kan wel een verlammende werking op de ademhaling hebben. Als gevolg daarvan kunnen mensen hersenletsel oplopen waaraan ze uiteindelijk overlijden. Als er, bij wijze van spreken, ook zevenhonderd anesthiologen aanwezig waren geweest, hadden wellicht veel mensen gered kunnen worden. Halothaan zelf is niet dodelijk maar de omstandigheden waaronder het gebruikt wordt, kunnen dat wel zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer